Бизнес
Нови цени за детската млечна кухня и корабчето предизвикаха спорове в ОбС-Бургас
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Повишението на цените на билета за корабчето за Света Анастасия и купона за детската млечна кухня предизвикаха спорове в ОбС-Бургас. Това стана, докато общинските съветници разглеждаха докладната записка на кмета Димитър Николов за данъците и таксите за 2019-а.

Билетът за корабчето поскъпва с 2 лева и става 14 лева, а купонът за млечната кухня от 2 лева става 2.50 лева. Мотивите на администрацията за поскъпването на билета на корабчето са, че за 2018-а то е на загуба от 50 000 лева. Това се дължи и на изтичащата гаранция за кораба, както и целогодишната му поддръжка. Освен това стана ясно, че екипажът му е на постоянен договор.

Пръв думата по докладната като цяло взе независимият съветник Живко Табаков. Той заяви, че всички разходи скачат и затова неочаквано за колегите си от ГЕРБ той няма да критикува докладната. Въпреки това той поясни, че е против повишаването на билета на кораба, но това все пак било решение на администрацията.

„Единствените притеснения, които имах са за поскъпването на билета на корабчето и Ви казвам, че съвсем скоро ще имаме проблеми с острова“, добави той.

Ангел Божидаров се изказа от трибуната за пръв път в ролята си на заместник-председател на новата група „Заедно за Бургас“. В типичния си стил той предложи редица предложения за справяне с проблема.

„Трябваше да се направи един икономически анализ. Ако предимно чужденци го ползват, увеличете го и с 5 лева билета, знам че ще си плащат, но ако са българи трябва да се замислите. Една от причините корабчето да е на загуба е, че пътува по 5 пъти на ден. Има-няма хора, трябва да потегли, защото има график. И това е през целия сезон, когато плава. Може през някои месеци да се намалят“, каза той. Божидаров попита и защо е необходимо екипажът да се поддържа целогодишно в пълен състав.

Бойчо Георгиев се обърна към Божидаров с думите, че едва ли не иска да се закрие тази атракция в Бургас. Общинският съветник от ГЕРБ бе категоричен, че този атракцион е важен за града и трябва да продължи да съществува.

Колета му от групата Николай Иванов бе против твърдението на Божидаров за персонала и репликира, че морски хора много трудно се намират, особено капитани. Той бе и скептичен за това дали хората, които продават билети питат кой е българин, кой чужденец. Божидаров шеговито отвърна, че по говорът се познавали.

Георги Дражев заяви, че е трябвало по-рано да се реагира за проблемите свързани с корабчето, а не да се чака края на годината.

„А, ние какво правим? Накрая на годината виждаме загубата и чак тогава взимаме решения. Не се прави така. Лош мениджмънт е причината. Ако не увеличаваме приходите, колкото и да вдигаме цените, няма да се оправят нещата“, каза той.

Заместник-кметът Йорданка Ананиева отвърна на всички твърдения за кораба.

„Не е вярно, че приходите от кораба намаляват, напротив всяка година те се увеличават спрямо предходната. Кораба излиза от гаранция и това е причината за увеличаване на билета. От тук нататък всеки ремонт ще е за наша сметка. Затова няма как да не се повиши билета“, обясни тя.

На твърдението на Дражев, че се чака края на годината, за да се взимат решения, тя отговори, че това е всеки декември, когато се приемат цените на услугите и данъци за следващата година.

На предложението на Ангел Божидаров за сезонността на екипажа, тя обясни, че хора могат да се наемат срочно, но в един момент трябва договорите им да станат безсрочни.

Ананиева хвърли светлина и върху графика на корабчето.

„Да, в активния сезон кораба пътува пет пъти на ден, но е пълен, освен в дните когато морето не позволява. В неактивния сезон кораба пътува само с определен брой пътници – ако са под 12 не тръгва. От този кораб ние печалба не гоним. Опитваме се разходите по него да ги покриваме с приходите“, каза още заместник-кметът.

Общинският съветник от ГЕРБ Диян Димов коментира, че в развитите морски държави този транспорт се дотира. Иначе цената на билета той защити със сметката по 1 евро на миля.

„Отиване и връщане са 7 мили, това са 14 лева, така че цената му е нормална, както е при всички атракции по българското Черноморие“, вметна той.

По дебатите дойде ред и на детската млечна кухня. Основните обвинения дойдоха от опозицията.

Тодор Ангелов, председател на новата група „Заедно за Бургас“ отбеляза, че поскъпването с 50 стотинки за купон се налагало от увеличаването на цените на частните детски млечни кухни. Той обаче посочи, че те не ползват субсидия от общината и покриват всичките си разходи. Ангелов бе на мнение, че тези талони би следвало даже да са безплатни.

„Ако можем да губим по 50 000 лева от една атракция, то мисля, че можем да си позволим да губим 20-30 хиляди лева за нашите деца“, каза той.

Калояна Живкова подкрепи увеличението с мотива, че дори да се повиши цената, тя пак ще е по-ниска от частните, чийто цени варират от 3.80 лева до 5 лева за купон.

Таня Бурдева, директор на детската млечна кухня защити докладната. Според нея увеличението е символично, сравнено с частните детски кухни, които се появили след 2008-а, преди да е имало наредба за детската млечна кухня. Тя добави, че за 75 деца купоните са безплатни, тъй като са в семейства с близнаци, тризнаци, на самотни родители или родители с увреждания.

Живко Табаков предложи ОбС-Бургас да гласува по отделно параграфите в докладната, но не бе подкрепено.

Докладната бе подкрепена с 37 „за“, 3 „против“ и 3 „въздържали се“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Близо 3500 поискали да са детегледачи
Постоянно не достигат шофьори за автобуси
Нелегално внасят пчели-майки от чужбина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.