Спорт
Новата тревна настилка на стадион Черноморец - като тази на Ман Сити
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Продължават дейностите по поддръжката на стадион „Черноморец“, видя репортер на вестник „Черноморски фар“. Отскоро е положена нова тревна настилка на официалния терен на спортното съоръжение в квартал „Акациите“. С нелеката задача се е захванал Николай Кацаров, който отговаря за поддръжката на стадиона и тренировъчните игрища до него. Той разкри пред медията ни повече подробности относно настилката, с която по негови думи никой друг отбор в аматьорския ни футбол не може да се похвали.

Николай Кацаров работи неуморно за  доброто тревно покритие на "Черноморец"

„Семето е тревна смеска, която е устойчива на утъпкване, води се RPR. Това е патент и никой не казва какви са семената. По първоначалните данни, които виждаме, има вид на хищно семе, което завзема празните пространства на терена и тревата много бързо запълва дупките, които остават след мачове, когато е по-влажен теренът“, поясни Кацаров.

Той допълни, че тревната настилка е с много хубав и плътен и хубав цвят, което дава възможност на терена да се правят линии в помощ на страничните съдии и за телевизионни предавания.

„Самата смеска е такава, че се възстановява и семето започва да излиза на около 6-10 градуса температура на въздуха, което за Бургас е идеално, защото тук имаме мека зима и може във всеки един момент пораженията след футболните мачове да ги отстраним за срок от 15-20 дена. Освен че излиза на ниска температура, то много бързо расте и прави листна маса. Това е едно от най-добрите холандски семена в света, които се използват и от отбори в цял свят, като например английския „Манчестър Сити“, както и от почти всички отбори в Холандия. Сега навлизат и в България“.

Кацаров каза още, че към момента резултатите на новата тревна настилка са повече от добри спрямо очакванията му.

„Положихме настилката преди месец. Заради доброто време, което беше през октомври и поливанията, които съумяхме да направим с точната схема, получихме желания килим на втората седмица. След първоначалните косенета с малки косачки, вече започваме да косим по-смело, за да може тревата да се сгъсти и всички дупки, които са останали при засяването, да се покрият впоследствие на братенето на тревата, която в момента работим“, каза още Николай Кацаров.

Мачове на официалния терен на стадион „Черноморец“ ще могат да се играят още от другия месец. Но с цел настилката да бъде запазена и да бъде направена коренова система, за да се сгъсти хубаво теренът, се очаква футболни срещи да се играят през пролетния полусезон или най-рано, когато е последното домакинство на „акулите“ през есента. В момента бургазлии приемат съперниците си на първо помощно игрище.

„Този процес изисква време, за да можем да направим плътен килим и цвят, да вкореним тревата, за да не излиза по време на мачовете и теренът да бъде равномерен, за да се получава красив футбол“.

В момента благодарение на почетния президент на „Черноморец“ Тома Томов предстои закупуването на машината, която служи за дупчене на терените, т. нар. аератор.

„С нея ще можем след дълго валиране, посредством кухите шипове, да изкарваме доста голямо количество от пръста и на нейно място слагаме пясък, за да можем да повишим оточността на самите терени, защото все пак влизаме в период на годината, в който има повече дъждове, снегове. За да не се наводняват терените и да не се уврежда кореновата система на листата, е хубаво да имаме такава машина. Радвам се, че ще бъде наше притежание, с което затваряме цялостния цикъл за всички машини, които са ни необходими за поддръжката на терена“, каза още Кацаров.

Въпросната машина, която трябва да пристигне от САЩ, вече е заплатена и се очаква в началото на другата седмица да бъде на стадиона.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Национален треньор основа свой боен клуб в Бургас
Кметът Димитър Николов награди изявени спортисти
Треньор по спортна гимнастика алармира: Няма къде да тренираме в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.