Руен
Нов случай на рядко вирусно заболяване в Бургаско
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

         Нов, втори случай на рядкото вирусно заболяване остра вяла парализа е регистриран в Бургаско. След като през март заболя момченце от община Айтос, сега се е заразило друго момиче, този път от Руенско.

         „Детето е във възрастовата група 10-14 години, настанено е за лечение в болнично заведение“, информира Елица Карагьозова – говорител на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Острата вяла парализа се причинява от полиомиелитен вирус. Засяга предимно тийнейджъри. Припомняме, че първоначалните симптоми наподобяват грип, но впоследствие се стига до пареза на различни мускули, най-често лицевите. Заболяването е лечимо, но трябва да се диагностицира навреме. За да няма трайни последици е нужно възстановяване на засегнатите мускули, с помощта на ортопеди и рехабилитатори. Срещу заболяването има ваксина, която е въведена у нас още през 1954 година.

         Още едно тежко вирусно заболяване е регистрирано в РЗИ през изминалата седмица. Става дума за вирусен енцефалит, който е поразил пенсионер от община Бургас. Той също е хоспитализиран и се лекува.

         Епидемиологичната обстановка се допълва от 35 случая на варицела и 3 на скарлатина. Острите респираторни заболявания в началото на пролетта са спаднали на 165, става ясно от седмичния бюлетин.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Стар мост над Луда Камчия изплува от язовир Цонево
Исмаил Осман: През изминалия мандат реализирахме всички ангажименти, които бяхме поели
Община Руен търси фирма за зимната поддръжка на пътищата
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.