Бургас
Нов случай на ХИВ позитивен в Бургас
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

          Нов случай на ХИВ позитивен е регистриран в Бургаска област. За него потвърдиха от Регионалната здравна инспекция, без да съобщават никакви други подробности. През април в региона бе отчетен първия за годината случай на заразен с ХИВ. Пациентите с носителство на този вирус се регистрират в Националния център по заразни и паразитни болести, където е и  специализираната референтна лаборатория по ХИВ и СПИН.

          ХИВ или човешки имунодефицитен вирус атакува имунната система, като ако не се вземат лекарства, тя отслабва. Заразяването обикновено е по полов път, но може да стане и при кръвни преливания и употреба на нестерилизирани медицински инструменти. Лекари припомнят, че подчертават, че болестта все още е нелечима, но медикаментите държат ХИВ под контрол. Миналата година приключи с 13 новозаразени с ХИВ за Бургаска област.

          От бюлетина на РЗИ става ясно още, че през изминалата седмица са установени и нови случаи на марсилска треска и лаймска болест. Първият случай е детенце на 1 година от община Айтос, а втория – на жена около 55 години от община Бургас, уточниха от РЗИ. И двете заболявания се пренасят чрез ухапване на кърлежи. Експертите препоръчват при излизане навън в парка или сред природата да ползваме репеленти, а след прибиране да се прави оглед на тялото за впити кърлежи. При установяване на паразит е по-добре да се потърси лекар, който да го извади безопасно.  

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фейк новина превърна добра учителка по география в Черната Златка
Предложение: Туристическите автобуси да паркират на определено място
Забраниха черпенето с торта в бургаските детски градини
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.