Бургас
Нов скок на данъците за старите автомобили в Бургас
TразмерT

Между 5 и 25 лева повече ще плащат тези шофьори през 2020-а

 

Георги РУСИНОВ

 

Нов скок на данъците за старите автомобили се очакват в Бургас. Общината ще предложи за 2020-а промени на коефициентите само на автомобили, които нямат или са с най-ниските екологични категории. Целта е ограничаване употребата на подобни превозни средства и оттам намаляване на вредните емисии във въздуха, посочват в мотивите си от Общината.

Администрацията дава и няколко примера. Собственикът на Опел Астра от 2004-а, с мощност 92kw, без еко категория през 2019-а е заплащал 166.98 лева данък. С новите промени той ще нарасне на 182.16 лева. За още по-стар автомобил скокът е още по-голям. Собственик на Фолксваген от 1999-а, с мощност 125kw, с ЕВРО 3 стандарт за 2019-а е заплащал 253 лева данък, а през 2020-а ще стане 278.30 лева.

ЕВРО 4 също попада в новите промени. Собственик на Нисан с такава категория, производство 2007-а, с мощност на двигателя от 66kw, досега е заплащал 37.06 лева. През новата година увеличението за него е с малко над 4 лева – 41.69 лева.

„Предлаганият проект на Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Бургас е съобразен с европейското законодателство, както и с разпоредбите и целите на националното и местно законодателство. Разликата е между 5 и 25 лева на предишния и предлагания нов данък“, посочват още от местната администрация.

Промяната ще е различна за всеки автомобил. Единствено се променя коефициентът за екологична категория. Имат значение мощността и годината на производство. Излиза, че за по-мощните стари автомобили се предлага по-високо увеличение, защото повече замърсяват.

От Община Бургас все пак припомнят, че най-масовите налози – такса смет и данък сгради няма да бъдат увеличавани и през новата година.

В началото на 2019-а директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ Румен Шарпов обясняваше, че заради законовите промени данъкът на всички автомобили с категория до ЕВРО 4 ще бъде утежнен, а за всички останали – ЕВРО 4, 5 и 6 ще се ползват с преференции. По сега дадени примери обаче изглежда, че през 2020-а собствениците на автомобили с ЕВРО 4 вече няма да са сред привилегированите.

Шарпов добави тогава и че Община Бургас е избрала възможно най-ниското увеличение на данъка според предлаганите ставки.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Без промени в районирането за прием в детски градини и училища в Бургас
Кметът Николов се среща с шефа на Здравната каса за проблема с „Хематологията“ в Бургас
Общински лекар влиза в обувките на д-р Мануелян
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.