Айтос
Нов поглед към древната история на Айтос
TразмерT

На географската карта на България Айтос е отбелязан като град, още когато Бургас е отбелязан на същата тази карта като рибарско селище. Но, това разбира се, са факти от по-ново време. А в историческите съчинения на мнозина от старите автори се срещат изключително любопитни сведения за Айтос. В течение на вековете, през Айтос са преминали множество европейски пътешественици, посланици, изследователи и военни дейци, които също оставят своите бележки за Айтос и Айтоския край в книги и исторически томове. Запазени са и описания на много военни походи и битки, които са ставали край древния Айтос. Това разказва в книгата си „Древният Айтос", краеведът и географ Петър Панчев.

„Съществуващият още от римско време град е имал и „разкошно украсени бани, които са били „най-добри за лечение в целия свят”, бил е „чудесно градче” с прочути пазари и панаири, имал е свои крепости и замъци, служел е за пример по отношение на просветното дело  и е имал добре развито земеделие, скотовъдство и пчеларство.

От тук са преминали Александър Македонски и персийският цар Дарий, римският консул Марк Лукул, латинският император Хенрих и византийската  императрица Ирина, цар Иван Александър , шведският крал Карл ХІІ, турски султани, фелдмаршал Дибич Забалкански и още много други исторически личности. Сред тях са дукът на Милано Антонио Висконти, престоял шест месеца като пленник в крепостта „Аетос“, барон Йохмус Катиньола, полският княз Христофор Збараски, полският дворянин и воевода на град Хелмно Ян Гнински, английският дипломат Рико и професорът от Оксфордския университет Бж. Сибторп, френският дипломат Шарл дьо Пейсонел, учените Ами Буе, Феликс Каниц, Константин Иречек, Карел Шкорпил, Симон Сейже, голям брой полски посланици в Цариград  и др."

 „Древният Айтос"

Петър Панчев години наред търси следите от миналото на родния си град, за да го събере в няколко исторически книги, от древността до днес. На древната история на Айтос и Айтоския край, представена в описанията на старите автори, европейските пътешественици, изследователи, посланици и военни дейци, е посветено второто издание на „Древният Айтос" - една изключително интересна книга, препълнена с исторически факти и събития, която всеки айтозлия трябва да прочете.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Фотоспомен подари на акушерки и гинеколози кметът Едрев
Вдигнаха новата църква в Дрянковец
Веселин Казаков:На подводница "Надежда" се роди идеята за „Desant KzK"
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.