Бизнес
Нов индустриален парк изниква в Бургас
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас стартира процедура по предварително проучване и последващи действия по осигуряване територия за индустриален парков обект. Територията, в която ще се намира, е под промишлена зона „Юг“ в така нареченото строително сметище, южно от „Бриколаж“ и „Гранити“. Вече има действащ устройствен план за част от имотите, като за общинските и част от държавните има създадени урегулирани поземлени имоти. Намеренията на Община Бургас и „Индустриален и Логистичен Парк“ АД - Бургас са територията да се превърне в зона за Индустриален парк, чрез изграждане на съвременни предприятия за безвредни производства, складови  и обслужващи сгради и други съпътстващи дейности.

Целта на заданието, което е входирано в докладна записка от кмета на Бургас Димитър Николов и се предлага за одобряване е за създаване на урегулирани поземлени имоти, предвидени за производствени дейности и обслужващата ги инфраструктура и улична мрежа. За тях ще трябва да бъде изменен действащият план, а за неурегулираната територия трябва да бъде изготвен ПУП (подробен устройствен план).

Направени са прединвестиционни проучвания на територията, както и геоложки, за да се отчете възможността за застрояване на терена. В градоустройствената комисия главният архитект на Бургас Веселина Илиева обясни, че въпросната територия е възможно да бъде обслужена комуникационно и инфраструктурно с едно локално платно с вход и изход. Друга връзка към новия индустриален и логистичен парк ще е улица „Търговска“, която е почти реализирана до там и може да осигури връзките в останалата част. „Това обаче за момента е само предложение. Подробният план е следващата стъпка, която трябва да проучи всички възможности“, уточни тя.

Илиева поясни още, че са отчетени и предвижданията на общия устройствен план за реализирането на външна връзка с големия обход на града, който трябва да мине през тази територия.

„За бъдещия индустриален парк всички фактори, които имат отношение, са описани подробно“, каза още главният архитект. Тя допълни, че към момента територията подлежи на реконструкция – има много кабелни въздушни мрежи, които трябва да бъдат регулирани. За това вече са уведомени и са подадени данни към съответните дружества, за да могат да се предприемат действията за строително съгласуване.

Два от имотите, които попадат в обхвата на предложението за изменение на подробния план към момента, са предвидени за спортни терени. Затова Общинският съвет трябва да разреши при изпълнение на тези планове и за да не се губи време, да се предложи на министъра на спорта да даде съгласие за смяната и предназначението на двата имота. „Имотите са хубави и ние трябва да се възползваме за създаването на предприятия и откриване на работни места, отколкото да пазим територии за спорт, които вече не са ни необходими“, завърши главният архитект и поясни, че в зона „Б“ на „Меден рудник“ има имот, който е достатъчно голям, и е предвиден като спортен.

Градоустройствена комисия, която заедно с правната са едни от най-важните, взе решение да подкрепи докладната записка.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
ИАРА се сдоби с 35 нови автомобила
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.