Айтос
Нов детски полигон в Айтос учи децата как да се пазят на пътя
TразмерT

 “Ротари клуб“ - Айтос дари съоръжението на Общината

 

Учебен полигон за обучение на децата по безопасност на движението изгради „Ротари клуб“ - Айтос на площадката между ул. „Димитър Зехирев" и ул. „Станционна", близо до СУ „Никола Вапцаров".  District-грантът на стойност 8700 лв. е реализиран с активното съдействие на Община Айтос и финансовата подкрепа на „Ротари“ - България. На официалното откриване на съоръжението, ден преди празника на Айтос, Стоян Стоянов - президент на „Ротари клуб“ - Айтос, обяви, че полигонът се предоставя на Община Айтос, с идеята да се ползва напълно безплатно от всички детски градини и училища на нейна територия.

Поканата на „Ротари“ за откриване на полигона уважиха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът Васил Едрев, директорът на ОД на МВР Калоян Калоянов, началникът на РУО Виолета Илиева, началникът н РУП - Айтос Кирил Котрулев, директори на училища и учители от Айтос и Руен, полицейски служители, ротарианци от Бургас и областта и разбира се, много ученици от градските училища.

Губернаторът и градоначалникът благодариха на „Ротари“ за инициативата. Стана ясно, че тя е свързана и с програмата на „Ротари“ - България по повод „Десетилетието на действия за безопасност на движението по пътищата 2011-2020 година", обявено с решение на Общото събрание на ООН. Третокласници от СУ „Никола Вапцаров" - Айтос показаха завидни теоретични знания по безопасност на движението и бяха първите, които демонстрираха на практика наученото. Светофари, кръстовища, пешеходни пътеки, огромно пано с пътни знаци и регулировчик подпомогнаха първия открит урок, проведен пред публика на полигона. „Съоръжението ще съдейства за усвояване на учебното съдържание и ще формира практически умения за безопасно поведение на децата на пътя. Изграждането на полигона е и сигнал към шофьорите да спазват правилата и да пазят здравето и живота на най-малките граждани," заяви кметът Васил Едрев на откриването.

Идеята за полигона е част от годишната програма „Ротари клуб“ - Айтос. Изготвен е проект за организация на движението, извършени са поредица от мероприятия по облагородяване на терена, закупени са най-добрите елементи за оборудване на съоръжението. „Поставени бяха светофарна уредба, пътни знаци и разбира се - маркировка. Съгласувахме действията си с Дирекция „Образование" и с програмата за безопасност на движението в училище. Целта на този проект е да допринесе за практическото обучение на децата в реална обстановка. На полигона децата ще надграждат теоретичните си познания с формиране на умения за безопасно движение", каза за „НП“ Стоянов.

За да опази учебната площадка, „Ротари клуб“ - Айтос осигури и видеонаблюдение. Всеки учебен клас, придружен от ръководител, ще може да провежда уроци на открито, с предварителна заявка в общинската Дирекция „КОВЗС".

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.