Бургас
Незаконните строежи в квартал „Горно Езерово“ се превръщат в бедствие
TразмерT

Незаконните строежи в квартал „Горно Езерово“  се превръщат в бедствие и последиците от това са тревожни, алармира общественият посредник Тодор Стамболиев.  Той изпрати сигнал до зам. кмета по строителството, инвестициите и регионалното развитие  Чанка Коралска.

Заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, заради шума и демонстративното нарушаване на правилата от някои тамошни жители, не са малко  хората, които вече разпродават имотите си и напускат „Горно Езерово“. Жител на квартала е споделил с омбудсмна наблюденията си и е потърсил съдействие при решаването на сериозния проблем за местната общност.

„Беше ми представен и подробен снимков материал. От него и информацията, която ми беше дадена, става ясно, че нарушителите изливат основите на своите незаконни домове най-често в петък.

По този начин те се втвърдяват през уикенда, когато контролиращите институции почиват, а в следващата седмица буквално за няколко дни в нарушение на наредби и закони изниква фамилно жилище“, пише в обръщението си към медиите Стамболиев.

Той  припомня също, че наскоро Община Бургас безкомпромисно разруши немалко незаконни постройки в „Горно Езерово“, но явно в момента техните стопани са започнали градежи на нови места.

„Нарушителите се възползват от бавната реакция на институциите и тълкуват това като „зелен“ сигнал за незаконно строителство.

Поставена пред свършен факт общинската администрация е принудена да влиза в безкраен лабиринт от процедури“, заподозря общественият посредник.

При констатация на такъв строеж следва съставяне на констативен акт, изчакване на възражения по акта, после  издаване на заповед за премахване на строежа, която също подлежи на обжалване пред Административен съд. Докато евентуално влезе в сила,  могат да изминат години, а за самото физическо  отстраняване на незаконната постройка е нужно допълнително време за ангажиране на фирма изпълнител, осигуряване на представител на строежа и т.н… Описаната процедура е тромава и отнема много време, което е и вероятната причина да се строи интензивно без всякакви книжа.

Идеята на Стамболиев е институциите да се намесват предварително и да не  се допускат бетоновозите в квартала. Да се спре още в началото строителството на незаконни постройки.

„Вярвам, че администрацията има ресурс, капацитет и законови инструменти да не допусне тези нарушения да се превърнат в масова практика, защото ако бъдат взети мерки сега, няма изобщо да се налага да се преминава през тежки и дълги процедури, в които Общината ще губи време и пари“, казва Стамболиев и се пита дали не е време да бъде разкрит  „горещ“ телефон за почивните дни в Община Бургас за такива строителни нарушения, за да може по подадените сигнали да се задействат всички оторизирани институции.

 

 

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.