Несебър
Ученици се запознаха със "Златната книга на Несебър"
TразмерT

В заседателната зала на СУ „Любен Каравелов“ бе представена „Златната книга на Несебър“ с автор нашата изтъкната съгражданка Евтелпа Теоклиева – Стойчева. 

С кратки въвеждащи думи Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър- Световно наследство“ запозна  присъстващите ученици с археолога, изследовател и автор на книгата.

Трудът на госпожа Стойчева  представлява прекрасно илюстрирана и увлекателно представена история на  Несебър от древността през  периодите на няколко цивилизации и империи.

Същинското представяне на книгата бе предоставено на авторката. Тя направи историческа обиколка на полуострова през различните  епохи – праистория, античност,  средновековие и най-нова история.

Стойчева се спря върху времето на  основаването на Несебър от траките и превръщането на  града от поселение в укрепен център  със стратегическо за района значение.

Особен интерес предизвика уникалната, късноантична водопреносна система с единствен аналог в древния Константинопол. Съоръженията – подземни коридори и резервоар са били предназначени да захранват с вода императорските терми.

Госпожа Стойчева отдели специално внимание на църковното строителство – най-силно застъпено в   късното византийския период. Тя разказа   интересни факти за  храмовете на Несебър, тяхното изграждане и значение за духовния живот на града. Интерес за учениците представляваха и  характерните възрожденски несебърски къщи, привлекателни не само с външната си украса, но и с богатата вътрешна орнаментика и дърворезбовани тавани.

В заключение авторката сподели, че „Златната книга на  Несебър“ е нейния дар към всички, които обичат града.  Стойчева  подари екземпляр от изданието на училищната библиотека.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Включиха Несебър в медийна кампания на ЮНЕСКО
Несебърски таланти спечелиха Гран при на международен фестивал
Министър Ангелкова за изгонените израелски туристи: Подобни случаи влияят на нашия имидж
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.