Несебър
Несебър с нова крачка към запазване на културното си наследство
TразмерT

Съвместен проект с Община Къркларели обновява три улици в Стария град


Георги РУСИНОВ


Община Несебър направи поредна крачка към запазване на културното наследство на града. Съвместен проект с турската община Къркларели обновява три улици в Стария град. Това са „Митрополитска“, част от „Мена“ и „Месамбрия“. Стойността на проекта е за близо 1 милион лева, като двете общини си разделят разходите в размерите на по половин милион лева.

От Община Несебър заявиха, че този проект е много важен за тях, не само защото се намира в град със световно наследство, а и защото се явява допълнителен етап от реализацията на общата идея на общината да унифицира всички паметници на културата на територията на Стария град, да върже всички елементи от културно-историческото наследство в една обща картина. С това освен запазването на културното наследство се цели и развитието на туризма на територията на общината.

Малко преди символичната първа копка кметът на Община Несебър Николай Димитров заяви, че по план проектът е със срок до октомври, но поясни, че се надява строително-монтажните работи да приключат преди 10-15 май, когато влиза в сила забраната за строителство. „Целта е да се посрещнат туристите, без да има някакви скрити изненади“, коментира той. Партньорството с Община Къркларели Димитров оцени като добро. „При разговорите ми със зам.-кметът Айдемир Чан се разбрахме, че тепърва ще продължим нашето сътрудничество по нови проекти. Обнадежден съм, че чрез нашето партньорство ще подобрим съхранението на културното наследство и да подобрим визията на град Несебър, град който затвърждава своето име в паметниците на световното културно наследство“, уточни градоначалникът.

За проекта Димитров поясни, че е разделен на два етапа, като това е първата част от изпълнението. „По втората част ще кандидатстваме, когато се отвори новата програма по трансгранично сътрудничество. Надяваме се пак да работим съвместно с нашите партньори от Къркларели“, обясни той. В първата част на проекта ще бъде подновена тротоарната настилка, уличната ще бъде подменена с каменна, такава каквато е по улиците на „Духовния път“, за да има единна визия.

Градоначалникът заяви, че се работи сериозно по популяризирането на културното наследство на Несебър. „Имаме и един проект с Община Одрин, той е на друг етап и е за популяризиране на културното наследство, но е в съвсем друга насока и не е свързан със строително-монтажни работи“, поясни Димитров.

Зам.-кметът на Община Къркларели Айдемир Чан също изрази задоволството си от съвместната работа с българските си партньори. „Освен този проект сега, имахме проект и за една ботаническа градина, който вече реализирахме с Община Несебър. Втория етап е на застрояване на ограда и поставяне на осветление. Разбира се, изключително сме доволни, че работим с колегите от Несебър и се надяваме, че както работим добре до момента, да продължим и занапред по други проекти“, обясни Чан.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В очакване на Коледа и Нова година Несебър празнично засия
Кметът Димитров поздрави хората с увреждания
"Кметовете на Несебър след 1878" вече и в 41 световни библиотеки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.