Несебър
Несебър посрещна своите икони обратно
TразмерT

Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия в Москва като част от изложбата„Шедьоври на българското църковно изкуство“, се завърнаха в иконната зала на археологическия музей на Несебър. Музейните работници внимателно монтираха шедьоврите по местата им и гостите и гражданите на града отново могат да се възхитят на безценните икони.

Несебърския музей не веднъж е попълвал колекции от експонати, с които България гостува на различни международни изложби. Това е свидетелство за уникалността на съкровищата, които градът притежава и с които се гордее.

Скоро друга икона от 17 век изобразяваща  Св. Димитър  на кон, ще напусне музея на Несебър. Специалистите искат да обследват обекта, тъй като поставените върху него марки, разкриват по-стари живописни слоеве под съществуващото изображение. Това може изцяло да промени датировката на иконата и ако се докаже нова уникална  ценност, то по специална технология горното изображения ще бъде свалено и съхранено, за да се разкрие  първичния живописен пласт.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ученици в Слънчев бряг дискутираха на тема дрога
Изграждат безплатен интернет в най-посещаваните обекти на Несебър
В очакване на Коледа и Нова година Несебър празнично засия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.