Бизнес
Нелегално внасят пчели-майки от чужбина
TразмерT

Дона МИТЕВА

Нелегален внос на пчели – майки от Германия и Турция тревожи производителите на мед у нас. Проблемът със замърсяването на генофонда на българските медоносни пчели се засилва през последните години.

Много хора купуват пчели майки от чужди страни, с надеждата за по-висок добив на мед. Това крие големи рискове, предупреждава  агроинженерът и потомствен  пчелар Калоян Кисов.

При внасяне на зараза отвън, чрез чуждестранните пчели-майки единственото спасение е изгаряне на всички кошери в радиус от три до пет километра. А това са огромни щети за бранша, които няма как да бъдат покрити от държавата.

Затова  пчелари настояват за по-строг контрол от страна на агенция „Митници“ и БАБХ. Изпратени са вече няколко докладни записки до Дирекция „Животноводство“ в Министерството на земеделието, храните и  горите и до  БАБХ, с които е обяснено всичко свързано с този нелегален внос.

Около 13 хиляди души у нас се занимават с пчеларство. Част от тях имат пчелини с по около 2 000 кошера, други пък гледат от 50 до 500 кошера. Колко от пчелите не са българската Apis mellifera rodopica никой не знае, защото това не се проверява.  А в социалните мрежи все по-често се предлагат пчели - майки от Германия или Турция.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.
Ще затворят ли над 1000 аптеки в страната
Две награди от Лотарията на данъчните дойдоха в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.