Бургас
Недостиг на съдебни заседатели, магистрати зоват критиците за участие
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Сериозен недостиг на съдебни заседатели има в Бургаския апелативен район. Това съобщиха на пресконференция председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова и председателят на Общински съвет – Бургас Костантин Луков. Проблемите идват от промените в Закона за съдебната власт от 2016-а. Сега за пръв път се налага да се наемат съдебни заседатели според новите изисквания.

„Оказва се, че проблемите идват от завишените изисквания за техния избор, от завишения брой документи, който трябва да представят и може би от това, че не достатъчно информация е предоставена на всички кандидати за съдебни заседатели“, каза съдия Вълкова.

Затова тя образно хвърли ръкавицата на всички критици на съдебната система, да станат съдебни заседатели и да видят нещата от кухнята.

„Съдебната система хвърля ръкавицата към критиците. Нека те дойдат и правораздават. Това е обществен дълг. Нека както са активни на протестите, да дойдат и да са активни тук и тогава да говорят има ли некомпетенция, корупция и т.н. Аз съм била първоинстанционен съдия дълги години и винаги съм давала думата на съдебните заседатели. Хората имат различни разсъждения, имат сериозен житейски опит и определено са ни полезни. В Америка няма такива процедури. Тегли се жребии и по закон си задължен да отидеш съдебен заседател. Хората се ползват с привилегии дори. Може би един ден и нашия модел ще се промени в тази насока“, каза съдия Вълкова.

„Съдебните заседатели имат равни права със съдиите и се изказват преди тях в тайното съвещание. Имат равен глас със съдията. На практика в първоинстанционните състави те са повече от съдиите. Делата се разглеждат или в състав от един съдия и двама съдебни заседатели, или двама съдии и трима съдебни заседатели. Гражданското общество може пряко да влияе върху правораздаването“, посочи тя и добави, че закона и наредбата предвиждат конкретни гаранции за тяхната защита.

Възрастовите ограничения са един от основните проблеми и една от причините да има по-малко кандидати. Изискванията към всеки кандидат за съдебен заседател са той да е на възраст между 21 и 68 години, да има настоящ адрес в общината, в която е дадения съд, да има средно образование, да не е осъждан за умишлено престъпление, да не страда от психически заболявания. Съдебен заседател не може да бъде човек, който вече е такъв в друг съд, участва в ръководството на политическа партия, работи в съд, прокуратура, полиция и други органи от системата за национална сигурност. Заплащането не е високо, по думите на Вълкова, но минимум 20 лева на ден е гарантирано. Иначе то се изчислява по формула – 1/22 от 60% от основната заплата на съдия в дадения съд.

Вълкова добави, че всички съдебни заседатели вече по закон подлежат на обучение, което  обикновено става в деня на полагането на клетва. Мандатите са намалени от 5 на 4 години и съдебен заседател не може да е такъв в повече от 2 мандата. Това също била една от причините да няма достатъчно кандидати, каза съдията.

Костантин Луков изнесе данни за това колко още души се търсят. В Бургаски Районен съд се изискват 135 съдебни заседатели, а има подадени едва 50 молби, като почти всички са одобрени.

„Има едно малко изключение. По българското законодателство няма лустрация за агентите на Държавна сигурност. Имаше един такъв кандидат, комисията е решила да не го одобри. Но сега молбата му ще се преразгледа и най-вероятно ще е одобрен“, уточни Луков. Деница Вълкова също призова хората да не се притесняват от принадлежност към Държавна сигурност, защото лустрация няма, а изискването на документ за принадлежност е просто формалност.

В Бургаски окръжен съд се търсят 90 съдебни заседатели, а има 41 подадени молби. Има и по фрапиращи случаи. В Несебърския съд има подадени само 2 молби.

„Ние сме длъжни да стартираме отново процедурата за набиране на кандидати за съдебни заседатели, след като председателите на съдилища са го поискали. Стартирали сме я и сме я оповестили във вестник „Черноморски фар“, тъй като това е единствения местен ежедневник. Изискванията са посочени в него обявление. Отделно има обявления и на сайта на Общински Съвет и на общината, и който желае може и от там да се запознае. Изготвили сме всички необходими документи, които могат да бъдат изтеглени и да се попълнят“, обясни Луков.

Крайният срок за подаване на молби е до 17 септември, за да може комисията да ги разгледа и на последното заседание на този Общински съвет да внесе докладната с предложенията.

Изникна въпросът какво ще се случи, ако не бъдат събрани необходимият брой съдебни заседатели. Луков и Вълкова отговориха, че и те не знаят, защото по закон не е ясно. Луков каза, че може да представи проблема пред депутатите от ГЕРБ, тъй като законодателството в тази му част куца. Според Вълкова в най-лошия случай при липса на съдебни заседатели може да се стигне до там делата да се бавят.

Обяснено бе още, че по закон работодателите са длъжни да освобождават работниците си за заседания. Ползва се служебен неплатен отпуск. Ако заседател не се яви на дело, то отнася глоба, която респективно работодателят му плаща.

Има и задължение поне 10% от заседателите да са учители и психолози. Затова Костантин Луков обясни, че общината е уведомила всички директори на училища и управители на общински предприятия за набирането на съдебни заседатели.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
На косъм от смъртта: Лекари от Онкодиспансера спасиха жена с ужасяващи тумори в малкия таз
Всички бургаски първокласници влизат в обновени класни стаи
ПГСАГ "Кольо Фичето" преминава към едносменен режим
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.