Бургас
Населението на община Бургас продължава да расте
TразмерT

През годините от 2006-та до 2018-та населението на община Бургас нараства устойчиво. Статистиката е категорична в това отношение, а цифрите можете да видите представени графично. Данните са общодостъпни и всеки може да ги провери в сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване":

http://www.grao.bg/tables.html

В първата таблица виждате броя на регистрираните по постоянен и/или настоящ адрес жители на Бургас. Реално неговото население е по-голямо. Извън статистиката остават хиляди хора, предимно млади жени и мъже, които работят тук, наели са квартира или скоро са си закупили жилище, но адресната им регистрация е в друго населено място. Според наблюденията на Общината, част от тях влизат в нея (статистиката) в случаите, когато им се роди дете и достигне възраст над 2 годинки. Причината - при точкуването за ясла и детска градина в Бургас, голямо значение за приема има дали си адресно регистриран в близост до желаното заведение.

Строителството и търсенето на жилищни имоти за купуване и наемане в града ни и неговата периферия също бележат ръст.

През периода 2007-2018 година в Бургас не е закривано училище. Напротив, в града отвориха врати две нови - ОУ "Коджакафалията" и Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. В същия период се наложи построяването на 13 нови детски градини, тъй като местата в наличните не достигаха.   

За сравнение, в годините преди 2007-ма има случаи, в които Общината е продавала на частни лица сгради на училища и детски градини - в "Лозово", Братово и к-с "Лазур", например.

 

* Този положителен демографски тренд е добра основа за планиране на политики за развитието на Бургас през следващите десетилетия.

 

Предизвикателство за местната власт остава задържането на младите хора в града. Ключът към бъдещото развитие на Бургас е на първо място образованието - още от детската градина, през училището и професионалната гимназия до университета. Действията на Община Бургас през последните години и намеренията й за следващите са видни - в града трябва да се предлагат все повече възможности за обучение, съобразени с нуждите на бизнеса. Това е в интерес и на работодателите, от които се очаква реципрочно участие в процеса за задържане и достойна професионална реализация на младите тук. Община Бургас е амбицирана да продължи да сближава интересите на бизнес и образование в името на просперитета на града. Едновременно с това тя планира създаването и развитието на нови бизнес зони, продължава подобряването на инфраструктурата, благоустрояването на всички жилищни райони.

Статистиката показва още една тенденция. Според нея през последните години устойчиво расте и броят на чуждите граждани, продължително пребиваващи и постоянно живеещи в Бургас (вижте втората таблица). Повечето от тях са граждани на Европейския съюз, Руската федерация, Украйна и др.

По данни за РЗ "Миграция" към ОД на МВР - Бургас, за 2018 година в Бургас има близо 3000 продължително пребиваващи и 2000 временно пребиваващи чужди граждани, които плащат данъци, ползват инфраструктурата и услугите на Общината. Тук живеят много граждани от държави - членки на Европейския съюз, които не са длъжни да си правят регистрация. Голям е и броят на рускоговорящите нови бургазлии, вече сдобили се с български паспорти.  

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Премахваме сезонната промяна на часа през 2021
Питат бургазлии искат ли етажни паркинги
Бургас почете два пъти Деня на Тракия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.