Любопитно
Намордник трябва, ама за законотворците
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, касаещи по-строги правила и глоби срещу агресивните кучета и стопаните им, предизвикаха масово недоволство. И този път депутатите показаха тенденцията да се работи на парче и нещата да не се изпипват до край. Само за сведение ще дам за пример и промените в Закона за защита от шума в околната среда. И в двата случая е забъркан Валери Симеонов и хората около него, които обаче получават подкрепата на партньорите си. Последваха и промени от партньорите им от ГЕРБ, дори вносителката им Десислава Атанасова от ГЕРБ влезе в обяснителен режим във фейсбук групата „Без намордник“, която бързо събра над 1000 членове само за ден. И в двата закона има толкова много недвусмислици, че според юристи съдилищата ще са много заети после да се занимават с оспорване на глоби и актове.

Шумът обаче ще го оставим за друг път. Там ексвицето стана пословично известен с проверките си от миналото лято. Безумие след безумие се предлага в Закона за кучетата. Самите текстове не внасят никаква яснота и точно това предизвика смут и притеснение у хората. Така например не става ясно кой ще определя дали едно куче е агресивно, по какви критерии ще се определя дали е агресивно, за да бъде задължително слагането на намордник. То, добре, ама оказва се и намордникът е опасен за четириногите ни приятели, които се охлаждат единствено чрез устата и по-точно чрез езика си, тъй като нямат щастието да са родени с потни жлези като господарите си. За това алармират ветеринари, които изобщо не са били потърсени като специалисти, когато са предлагани промените.

Изобщо няма да обърна внимание пък на предложението на Симеонов, който от народната трибуна поиска абсолютно всички кучета да се извеждат с намордник. Не знам виждал ли е той как изглеждат намордниците за тъпоноси породи като мопсовете например. Ако се сещате за прословутата маска на Ханибал Лектър от „Мълчанието на агнетата“ ще разберете колко нелепо ще изглеждат тези сладури. За опасността от задушаване споменахме. Намордник трябва, ама за законотворци като него.

Задължителното водене с повод и текстът, касаещ това, също е доста объркващ. От предлаганите промени се разбира, че всяко едно куче над 5 килограма трябва да е извеждано задължително на повод. Никой обаче не се сеща, че доста голяма част от малките породи са агресивни по своему. Та изниква въпросът, ако вашето голямо куче ухапе някое малко, защото е пуснато без повод, ще бъдете ли глобен за това, че кучето ви е проявило агресия и не е било с намордник.

Въпросът с отговорността и контрола е не по-малко объркващ. Имам пинчер – малко над 6 килограма. Ако го пусна без повод, кой ще прецени, че попада в категорията под или над 5 килограма? Може би след шумомерите ще раздадем и кантари на полицаите? Представете си картинката, просто и няма как да не се усмихнете. На народа обаче не му е до усмивки. Все по-ярко се изразява недоволството от определени действия на 240-те избрани и призвани да защитават правата и интересите им в Народното събрание. Реакцията на властта и желанието да потуши общественото недоволство, разбира се, е очаквана и в повечето случаи светкавична. Резултатите са тези, които не задоволяват масите. Ето и сега тези предложения идват след бруталния случай от село Владо Тричков, където мъж бе нахапан до смърт от кучета от породата „Кане Корсо“. Привидно на пръв поглед народът би трябвало да е доволен, че властта реагира веднага, само ако факт не бяха множеството сигнали до полиция и община от последните две години точно за тези кучета. Малко късно и в случая поговорката „по-добре късно, отколкото никога“ не важи. Човек почина и това няма да го върне. Намордник трябва, ама за законотворците, които трябва да се поспрат и замислят в бъдеще да правят така, че да предотвратяват подобни трагедии, а не като измисления герой Капитан След дъжд качулка, да дават акъли след тях.

Спор няма – големите и агресивни породи трябва да се разхождат отговорно и безопасно от собствениците им. В желанието си обаче да се справят с този проблем, депутатите създадоха купища нови, както се вижда. Изводът от всичко това ще е, че ще се роди още един закон, който няма да се спазва, защото е объркващ и няма да има кой да извършва контрола. Не е ли време да се замислим вече за „Зоо полиция“? Тя обаче да е съставена от полицаи, които се занимават само с това, а не както досега, на един-двама служители в районните да им се вменяват и такива задължения.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаска баба заведе внучката си в Лапландия
Комик с гръцки корени сменя Слави Трифонов по bTV
Отбелязваме Бабинден по стар стил
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.