Бургас
Наградиха млади и талантливи бургаски архитекти за проектите им
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

В Международния ден на архитекта, млади и талантливи бурагски архитекти бяха отличени от колегите си за проектите им през последните години. На официална церемония в Експоцентър „Флора“ бургаското съсловие се събра за поредна година, за да види тазгодишните победители. Жури бяха трима варненски архитекти - арх. Александър Минчев, арх. Христо Топчиев и арх. Георги Бачев. Преди церемонията по награждаване всеки от тях представи дословно по един свой реализиран проект във Варна.

В категорията „Многофамилни жилищни сгради за целогодишно и сезонно ползване“ имаше двама победители – „Вертикали“ за своята реконструкция и разширение на балнеосанаториума в Сливенските минерални бани и „Онли“ ООД за хотелски комплекс „Стоилово Парк“ в едноименното малкотърновско село.

В категорията „Обществени сгради“ също две ателиета получиха грамоти. „24 arch” взе приз за реконструкцията на площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър и проекта за Артиума в града. Другата грамота отиде при “Design Bureau”, Архитекти Бурулянови за проекта им за обслужващ павилион към Парк на миниатюрите в Бургас.

Двама победители имаше и в категорията „Градоустройствени и благоустройствени разработки“. "Атика Р5" грабнаха грамота за реконструкцията и визията на обновения булевард „Богориди“. Другият приз отиде при „Урбана“ за благоустрояването на улица „Алеко Константинов“.

По една грамота получиха категориите „Интериорен дизайн“ и „Еднофамилни жилищни сгради“, съответно за „Think Forward” и проектът им „Един български офис“ и „Design Bureau“ за „Titan Fitness House“ в Твърдица.

Бяха наградени и двама завършили студенти – арх. Стела Богданова и арх. Борис Добрев.

По-рано през деня бе подредена изложба със изображения от всички проекти, които журито е оценило. Самите те признаха, че доста са се затруднили в задачата си. Впечатляващата експозиция ще бъде разположена на пресечката на булевард “Богориди" и улица "Лермонтов". Тя е една от най-мащабните от създаването си, с  участието на внушителните 25 автори и 60 табла. В изложбата са включени частни, както и много обществени сгради, чието изграждане е в процес или предстои. Изложбата е организирана от Съюз на Архитектите в България - Дружество Бургас и Камара на Архитектите в България - Регионална Колегия Бургас и ще остане свободна за разглеждане от гражданите и гостите на града до края на месец октомври. 

Грамотите връчиха арх. Петър Статев, председател на бургаското дружество на Съюза на архитектите в България и арх. Стефан Гевренов, председател на регионалната колегия на Камарата на архитектите в България.

Архитект Статев е и кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Той коментира пред наш репортер, че идеята на тази изложба е бургаските архитекти да покажат проекти, които са реализирали през годините.

Има много млади колеги и предимно те са участниците. Както се видя, основно те бяха наградени, защото са доста по-дейни. По принцип това събитие е с цел да се покажат проекти от региона и е за бургаските архитекти, които не трябва да остават в сянка. Изложбата,  която е в центъра на града е хората да е запознаят с идеите и да видят какво предстои да се реализира през следващите години като Планетариума и други проекти”, обясни той.

 

.

арх. Петър Статев награди тазгодишните победители с грамоти

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургазлии почетоха Левски с две факелни шествия
РИОСВ-Бургас сложи край на драмата „пеликан със зеле“
Бургас се преклони пред саможертвата на Васил Левски
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.