Събеседник
Над 50% от ремонтите на автомобили се извършват от квартални, полулегални автосервизи
TразмерT

Сивият сектор убива както цялостната ни икономика, така и правата на работниците, които работят без договори и осигуровки, заяви преди време председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от „БГНЕС“.

След ден предстои среща в Бургас, на която ще бъдат изнесени данни от различни институции за проверки, целящи да извадят сивата икономика в региона на светло. Инициативата е на КНСБ, затова разговаряме с областния координатор на синдиката.

- Г-н Тошков, предстои в Бургас среща на ръководството на КНСБ, съвместно с НАП, Инспекцията по труда и Комисията за защита на потребителите с медиите – каква е целта?
- Целта е да се дискутира съвместно с медиите и представителите на гореизброените институции проблемът със сивата икономика и в частност – недекларираните трудови възнаграждения. Въпреки че данните през последните осем години показват подобрение на ситуацията, има още какво много да се желае и да  се работи в тази посока. Композитният индекс бележи нарастване с 14 процентни пункта последните осем години, което ще рече от 64.59% приз 2010 година до 79.10% за 2018 година е нараснала светлата икономика.
- Защо инициативата за предстоящата на 5 септември среща в Бургас е на КНСБ?
- Синдикатът ни се бори от много години със сивия сектор в икономиката. Това е една от основните ни задачи. Последната ни кампания е от началото на годината.  Тя се нарича „Сивото убива“ и е разработена по проект „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“.
- Към кои сектори на икономиката е  насочена кампанията?
- Основният фокус на нашата кампания е в четири сектора. Това са: селското стопанство, строителството, леката промишленост и не на последно място ремонт на леки автомобили и мотоциклети.
 - Защо точно тези сектори, нима в другите няма сива икономика? За нашия регион според мен, би трябвало да е включен и туризмът…
- Тези сектори предходни години са доказали най-много нарушения както към работниците, така и косвено към институциите, наблюдаващи и контролиращи дейността им, затова са избрани.

Например – сектор „Строителство“ Главна инспекция по труда го определя като най-рисков по отношение на безопасност и здравепри работа, а също така и при изпълнение на трудовите правоотношения.

- Какво е положението в Бургаско?
- В този  отрасъл през 2018 година  са работили 7814 души. Бургас е на четвърто място по построени сгради.

Данните от предходни години сочат, че най-много нарушения има допуснати именно в този сектор. Особено при здравословни и безопасни условия на труд. Да припомним, че имаше и смъртни случаи, както и продължителна нетрудоспособност при работници в строителството.

Допуснатите нарушения са от една страна от работниците, които не спазват изискванията за безопасен труд и от друга - от страна на работодателите, които нямат желание да инвестират за подобряване условията на труд.

- Нашият град е със сериозен автомобилен парк за лични и обществени нужди, както и с множество фирми за товарни превози, какви са вашите данни за сектора на ремонт на всичките автомобили?
- Над 50% от ремонтите на автомобилите се извършват от квартални, нерегистрирани, полулегални автосервизи. Това сочат данните на КНСБ. Половината от сектора е сив и това води до загуба на стотици милиони лева за държавата, затова говорят и завишените пътни инциденти, причинени от неизправни автомобили и  извършени технически прегледи от нелицензирани технически пунктове. Припомням само катастрофата с автобуса на „Ентуртранс“, при която загинаха невинни пътници, решили да доверят живота си на този превозвач.

Нормално евсеки един от нас, ползвайки личен автомобил, да се замисли къде го обслужва. И дали ниската цена понякога не излиза много по-скъпо и не крие риск за живота, както нашия, така и този на близките ни.

- Тече есенното прибиране на реколтата. Фермерите обикновено се оплакват от липсата на работна ръка, която да се ангажира  в селското стопанство, а работниците пък се оплакват от ниското заплащане. Къде е истината?
- Средната брутна заплата в селското стопанство в региона  през 2016 година е  9274 лева, през 2017-а е 10 307 – което показва, че тя е сравнително ниска. Държа да подчертая, че завишението  идва от  вдигането на минималната работна заплата, а не от желанието на фермерите да увеличават възнагражденията на работещите, образно казано, на полето.

Селското стопанство е сектор с най-висока неформална заетост, оценена на повече от 90%.

По наши данни през 2016 година заетите в този сектор в региона са били 4166, а следващата 2017-а- 4313.

- В какво се състоят най-честите нарушения в селскостопанския сектор?
- Въвеждането на  еднодневните трудови договори  бе провокирано от липсата на трудови правоотношения в този сектор. Те донякъде доведоха до договаряне на минимални осигурителни прагове в селското стопанство и до осветляване на заетите там. Просто там няма трудови договори.
- И последният сектор, обект на проекта на КНСБ – леката промишленост – обикновено става дума за производството на облекла…
- Шивашките цехчета са доста в нашия регион  и голяма част от тях са в нарушения. При извършените проверки  се констатират липса на трудови договори и ниско заплащане. Да не говорим пък и за това, че извънредният труд през почивните и празничните дни или след работното време или смяната не се заплаща, нито се компенсира по някакъв начин.
 - Каква е битката на КНСБ?
- Да се намали броят на работниците, изпитващи физическа несигурност, несигурност за доходите, за работното място и социалната защита.

Последиците от недекларирания труд водят до пропускане на възможности за обучение през целия живот, за професионално развитие и преквалификация, а това са възможности, от които всеки работещ има право да се възползва. Това всеки трябва да го знае.

- Като синдикат вие държите под око работодателите и изисквате от тях, това е логично, но нека не се заблуждаваме – работниците също имат вина. Каква е тя?
- Вината на работниците е в това, че често приемат сключване на трудови договори с едни заплати и получаване на допълнителни плащания на ръка. Или както е добило популярност „да получават пари под масата“. Върху тези, вторите плащания, не се начисляват данъци, здравни и социални  вноски и това ощетява.

Приемането на неизгодни условияза работника при сключване на трудови правоотношения е продиктувано от страх и липса на гражданска позиция и активност.

В рамките на проекта КНСБ разработи ново мобилно приложение, което помага безпроблемно работници и клиенти да подават сигнали до синдиката, а от там и до всички държавни институции срещу некоректни практики на работодатели и фирми.

Основната цел на кампанията „Сивото убива“ е разработване и отправяне на препоръки за подобряване на регулаторната среда и ефективността на политиките за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в цялата страна при спазване принципа на откритото и отговорно управление.

Няма да е изненада за мнозина, че според данни на МВФ за 2017 година България е от държавите със сериозно присъствие на сивата икономика, тя варира между 19.2 и 26.6%. Нека уточня, че в европейски план все още липсва мащабно проучване на неформалната икономика по единна изследователска методология, но като цяло фактите за нашата страна не са радващи.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.