Созопол
Над 200 борци мериха сили в село Крушевец
TразмерT

Над 200 борци мериха сили в созополското село Крушевец по време на традиционния събор. Сред участниците бяха близо 150 деца в 14 категории, три от които представителки на женската борба. Съборът се провежда в края на септември и е най-чаканото събитие в календара на местните хора.

Вторият ден е най-атрактивният заради народните борби, които с всяка година привличат все повече състезатели. Сред представителите в големите народни борби бяха републикански, европейски и световни шампиони. Отбори и школи от цялата страна премериха сили на селския стадион пред многобройната публика.

Селото е една от люлките на този спорт в Странджа и оттук са тръгнали не един и двама доказали се родни състезатели. Кметът на селото Иван Иванов също е бивш състезател по борба и настоящ треньор на талантливи деца от село Крушевец. 19 местни борци взеха участие в народните борби и накараха техните съселяни да се гордеят с тях.

Много награди и подаръци, осигурени от Община Созопол и бизнесмени, получиха спортистите, които успяха да покажат най-доброто от себе си при тази голяма конкуренция.

С агне от народните борби си тръгна състезателят от Крушевец Цветан Радванов, който тази година взе участие и в Европейското първенство по класическа борба.

Петокласникът Иван Иванов, също от Крушевец, пък е голямата изненада на събора. Младият борец впечатли с техника и желание за победа в двубоите, в които се изправи срещу състезатели по-големи на възраст от него. Талантът му бе оценен от публиката и бе награден от кмета на селото Иван Иванов.

С награда се сдоби и още един местен представител - бронзовият европейски медалист Стоян Йорданов.

Народните борби в странжанското село са на път да се превърнат в голям турнир, участие в който взимат от 7 до 37-годишни борци. Интересът към тях привлича гости на събора от цялата страна.

Съборът на село Крушевец се провежда под патронажа на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи и продължава два дни, като първият ден жителите и гостите на населеното място се насладиха на красив концерт с участието на народни изпълнители.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нов скандал по морето! Строи се до плаж Алепу
Експертизата: Над декар са унищожените дюни на „Смокиня“
Музеят на подводната археология на о. Свети Кирик ще е готов до две години
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.