Созопол
Над 200 борци мериха сили в село Крушевец
TразмерT

Над 200 борци мериха сили в созополското село Крушевец по време на традиционния събор. Сред участниците бяха близо 150 деца в 14 категории, три от които представителки на женската борба. Съборът се провежда в края на септември и е най-чаканото събитие в календара на местните хора.

Вторият ден е най-атрактивният заради народните борби, които с всяка година привличат все повече състезатели. Сред представителите в големите народни борби бяха републикански, европейски и световни шампиони. Отбори и школи от цялата страна премериха сили на селския стадион пред многобройната публика.

Селото е една от люлките на този спорт в Странджа и оттук са тръгнали не един и двама доказали се родни състезатели. Кметът на селото Иван Иванов също е бивш състезател по борба и настоящ треньор на талантливи деца от село Крушевец. 19 местни борци взеха участие в народните борби и накараха техните съселяни да се гордеят с тях.

Много награди и подаръци, осигурени от Община Созопол и бизнесмени, получиха спортистите, които успяха да покажат най-доброто от себе си при тази голяма конкуренция.

С агне от народните борби си тръгна състезателят от Крушевец Цветан Радванов, който тази година взе участие и в Европейското първенство по класическа борба.

Петокласникът Иван Иванов, също от Крушевец, пък е голямата изненада на събора. Младият борец впечатли с техника и желание за победа в двубоите, в които се изправи срещу състезатели по-големи на възраст от него. Талантът му бе оценен от публиката и бе награден от кмета на селото Иван Иванов.

С награда се сдоби и още един местен представител - бронзовият европейски медалист Стоян Йорданов.

Народните борби в странжанското село са на път да се превърнат в голям турнир, участие в който взимат от 7 до 37-годишни борци. Интересът към тях привлича гости на събора от цялата страна.

Съборът на село Крушевец се провежда под патронажа на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи и продължава два дни, като първият ден жителите и гостите на населеното място се насладиха на красив концерт с участието на народни изпълнители.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Созополска дъга” събира рекорден брой участници
Замразяват източването на горивото от „Мопанг“
Продължава точенето на горивото от потъналия край Созопол кораб
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.