Бизнес
Над 150 проверки по заведения за седмица от БАБХ
TразмерT

Дона МИТЕВА

Над 150 проверки, в това число и тези при регистрация на обект, са извършени от експертите на БАБХ от началото на седмицата. Това коментира д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на БАБХ. Той уточни, че усилията основно са хвърлят по регистрацията на временните обекти и на тези сезонни обекти, които са сменили своите собственици. Онези обекти, които пак са сезонни, но са със същите собственици като предни сезони, се проверяват рутинно.

„Повечето колеги в момента са ангажирани с  регистрацията на обектите, защото това си е пак проверка“, коментира д-р Митев. По думите му до момента не са констатирани нарушения. Няма и отказана регистрация заради несъответствие с изискванията.

Жалбите обикновено са в пика на сезона – през август, сочи опитът, натрупан през годините от експертите на БАБХ. „Основно туристите се оплакват от некачествена храна. Макар да сме имали и куриози – да се жалват при нас от лошо обслужване“, допълни д-р Митев.

Българската агенция по безопасност на храните стартира засилени извънредни проверки на територията на областите Варна, Бургас и Добрич. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, обекти с дейност кетъринг или подвижни, временни и сезонни обекти, както и в заведения за обществено хранене, включително и такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“. Проверките ще продължат до края на туристическия сезон – 13 септември 2019 година, съобщават от БАБХ.

При инспекциите ще се следи за установяване съответствието на бизнес операторите и обектите с изискванията на действащото законодателство за регистрацията на обектите, хигиенното им състояние (сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, отстраняване на отпадъците), поддържане на Системите за управление безопасността на храните или процедури, основани на принципите на НАССР – спазване условията и сроковете на съхранение на храни и суровини, изискванията за етикетиране, програми за мониторинг, за хигиена и безопасност на храните и осигуряване на проследимост на хранителните продукти – наличие на документи за произход и безопасност и др.

Целта е да се обезпечи безопасността на туристите по отношение на храненето, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти по време на летния туристически сезон.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.
Ще затворят ли над 1000 аптеки в страната
Две награди от Лотарията на данъчните дойдоха в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.