Приморско
На връх 3-и март! В Приморско откриха паметник на Апостола на свободата
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

На връх националния празник – 3-и март – денят, в който България чества освобождението си от турско робство, Приморско се сдоби със свой паметник на най-великото и свято име от Възрождението ни – Апостола на свободата. Откриването на бюст-паметника на Васил Левски бе кулминацията на тържествата по повод националния празник в общината.

„Днес е свят ден за България! Денят, в който честваме освобождението си след петвековно робство, денят в който даваме началото на пътя на България като свободна и самостоятелна държава. Денят, в който отдаваме заслужената почит към хилядите герои дали живота си за свободата на страната. Националният празник е най-добрият момент, в който можем да открием и паметника на един велик българин. Човекът, който ни е завещал своята мечта за чиста и свята република и е отдал живота си за нея – Васил Левски. От днес и ние жителите на Приморско имаме своето кътче, където можем да отдаваме почит на този велик българин. Вярвам, че изграждайки такива паметници ние показваме своето уважение и отношение към историята ни. Честит национален празник! Да пребъде България!“, каза в речта си кметът д-р Димитър Германов.

На празника присъстваха и областният управител Вълчо Чолаков и народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева. На площада пред общината бяха кметове и общински съветници. Стотици приморци също излязоха в хубавия пролетен ден, за да се нарадват на паметника.

„Днес почитаме загиналите за една мечта. Мечта на всеки един човек, на всяка една нация  е да бъдем свободни. Нека днес да преклоним чело пред техния подвиг, да разказваме на нашите деца за този подвиг, с нашето поведение всеки ден да отстояваме това, което са постигнали нашите предци. Искам да благодаря на кмета Димитър Германов за това дело – паметник в центъра на един от най-красивите ни черноморски градове, за да знае всеки един българин какво е това да бъдеш свободен и да не го забравя никога. Честит празник, сънародници!“, каза в своето слово областният управител.

Кметът Германов, Василева и Чолаков бяха и хората, които откриха бюст-паметника и поднесоха цветя. След тях бяха поднесени още венци и цветя от институции и гражданите на Приморско.

Програмата продължи с музикални изпълнения на възпитаниците на ДГ „Приморче“ и ученици от СУ „Никола Вапцаров“.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Приморско отбелязва празника си по нестандартен начин
Отварят детските градини в Приморско на два етапа
Първите билбордове с реклама за Приморско и Китен вече са на АМ „Тракия“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.