Созопол
На три места разпръскват праха на Божидар Димитров
TразмерT

Духът на професора премина и в Македония 

 

На три места ще бъде разпръснат прахът на професор Божидар Димитров. Историкът почина на 1 юли т.г., на рождения ден на дъщеря си, на 72-годишна възраст.

Морското му погребение ще е на 1 август в родния му град Созопол. „Той държеше на това място, затова бе и почетен гражданин на града. Част от праха му ще бъде разпръснат между островите Св Килик и Св. Иван“. Това разкри пред “България Днес” Димитър Недев, дългогодишен приятел на Димитров и директор на археологическия музей в Созопол.

В периметъра между двата острова историкът бил моряк в юношеските си години, а след това и подводен археолог. „Дължим много на него, той искаше да превърне Созопол в топдестинация, мисля че бавно мечтата му започва да се превръща в реалност въпреки ненавременната му кончина”, коментира още Недев. И допълни: „Той бе обичан от всички, беше народен човек и всички тук го уважаваха за усилията, които полага за града.”

Друга част от праха на историка ще бъде положена в гроба на майка му. Преди дни част от останките му били разпръснати във военните гробища в македонското село Ново село. На тези три места приживе бившият министър без портфейл искал да бъде разнесен. Пред близките си той бил категоричен, че иска да бъде кремиран. „Не е изненада, че част от праха му е на македонска земя. Той се бореше със зъби и нокти за каузата „Македония” и българския въпрос по случая”, допълни Недев

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Созополска дъга” събира рекорден брой участници
Замразяват източването на горивото от „Мопанг“
Продължава точенето на горивото от потъналия край Созопол кораб
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.