Бизнес
На последна инстанция: Обявиха комисията за преместваеми обекти за нелегитимна
TразмерT

Търговци ще искат разпускането й от кмета Димитър Николов

Георги РУСИНОВ

На последна инстанция Върховен административен съд е потвърдил решение на Бургаски административен съд от юли миналата година, с което комисията по чл.56 се обявява за нелегитимна. Това обявиха търговци от дребния бизнес в Бургас на пресконференция. Николай Димитров обясни, че битката за правата на малкия човек продължава като успешно на две инстанции са оборили Общински съвет – Бургас за това дали комисията може да взима решения от правен характер.

Според последното решение на ВАС, комисията се явява помощен органи нейните решения трябва да са подпомагащи на администрацията.

„Ние ще призовем кмета да разпусне комисията, защото съдът реши, че те нямат право да взимат решение. Този чл.56, по който работи е регламентиран от Закона за устройство на територията и гласи, че тя е непостоянна. Всеки път ние показваме, че не са прави да взимат решение. Всеки път едно и също нещо“, обясни той.

Във връзка с работата на комисията от последния мандат на местния парламент са пострадали много лоялни търговци, заради приетия й вътрешен правилник, с който раздаваха обекти на търг.

„Ние обаче не можехме да го жалим, защото не е нормативен акт. Сега засегнатите тепърва ще решават дали да съдят общината за обезщетения. Ако зависи от нас, това няма да се случи, защото тези пари ще ги плащаме всички бургазлии. Резултатът в съда вече е 16:0 за нас. 16 пъти осъждаме работата на тази комисия, но досега не сме усвоили нито една стотинка от присъдените обезщетения“, добавиха търговците.

Димитров поясни още, че общината страда от грешните решения на комисията и че Общински съвет – Бургас упорито отказва да работи с тях – търговците за разработване на нови правила.

„На една предизборна среща кметът дори заяви, че има резон в исканията ни, защото ще има прогнозируемост на приходите“, уточни Димитров.

Затова той и колегите му за пореден път отправят предложение към местната администрация и Общински съвет за разработване на нова наредба, която обаче да дава сигурност на колегите им търговци за направените от тях инвестиции. Иначе разиграването чрез жребии според тях отваряло вратите за големите, които ще изядат бизнеса им. 

„Може комисията да е помощен, но не решаващ орган. Това и съда го казва. Затова нямаме против да има комисия, но кмета да я назначи по закон и да работи в помощ на администрацията“, завърши той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Община Бургас финансира с 340 000 лева нискотарифни полети
В ход е изграждането на Промишлена зона Юг
Слагат на тезгяха тузарски комплекс край Несебър
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.