Айтос
На Голяма Богородица съдиевци правят събор
TразмерT

На 15 август, на Голяма Богородица, Съдиево традиционно ще празнува събора на селото. Според двете истории с автор Връбчо Станев, Съдиево е едно от най-старите селища на територията на общината. По данни от археологически разкопки, предания и разкази, Съдиево на няколко пъти е сменяло местоположението си, за последно през 1612 година. Сменяло е и името си -  Колибите сред блатата, Кадъ, Къдиево, Къдъкьой. Основател, пръв съдия и водач бил Връбчо - местен човек, отличаващ се със сила и мъдрост. Той умело изпълнявал функциите на пръв военачалник, защитавайки селото от набезите на шайки и качаци, черкези и цигани, пише още Връбчев.

Благодарение на дългогодишните неуморни усилия на краеведа, бивш офицер от Военноморските сили, село Съдиево има своята пространна история. От нея става известно, че на 15 август т.г., селото ще чества 406 години от своето създаване.

В същото време, от публикация на изтъкнатата българска историчка проф. Бистра Цветкова за соларството по българските земи през ХV в. пък става ясно, че село Къди в кааза Айдос, е съществувало още по това време, което означава, че има и друга версия -  историята на Съдиево да е с един век по-стара. В приложен към статията списък са посочени имената на соларите, превозвали сол от солниците в Анхиало за вътрешността на страната, в който фигурира и село Къди от Айтоска кааза. Статията на проф. Цветкова е поместена в известния на музеите от Югоизточна България - т. 4-5 от 1982 г.

Друга легенда разказва, че по време на османското владичество, на един от хълмовете се е намирал турският съд, където кадията решавал граждански спорове и съдел криминални престъпници. Оттам селото е взело името си, което по турско време е било Къди Кьой. След освобождението името на селото е преведено на български, и оттогава се казва Съдиево.

На 400, на 500 или на повече години е Съдиево - историците ще решават. Така или иначе, кметство село Съдиево и кметът Щерион Щерионов подготвят празник на селото на 15 август т.г.. На събора съдиевци ще посрещат гости в храм „Света Богородица" и в параклиса на Аязмото в покрайнините на селото, построен над извор с минерална вода, за която се твърди, че е с лечебни свойства.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Строителство и ремонти са акцентите в програмата на кмета Васил Едрев за 2019 година
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.