Созопол
Музеят на подводната археология на о. Свети Кирик ще е готов до две години
TразмерT

България и френският национален музей „Лувър“ разработват общ проект на остров Св. Кирик и Йолита. Това заяви в сутрешния блок на bTV Министърът на културата Боил Банов. Идеята е там да бъде създаден Музей на подводната археология и съвременните изкуства. Мястото, на което ще бъде изграден той, е старото морско училище.

„Допирната точка е, че първите археологически проучвания на този остров, са правени от французи. Лувъра в момента, а и от много години, продължава да подпомага разкопките там. В европейския културен контекст, България и Лувъра не са далеч, те са заедно“, каза още Банов.

Той припомни, че преди това е имало и три годишен проект с английския град Саутхемптън, през което време са открити много уникални предмети, като например запазени кораби.

„Имаме много неща, които можем да покажем, такива, каквито ги няма по света. Нашето море е много особено, заради силната доза на соленост на водата и съхранява всичко, което е на дъното“, допълни министърът на културата.

Боил Банов каза, че няма конкретни срокове кога ще бъде готов Музеят на остров Св. Кирик и Йолита, но разкри, че той ще се случи в рамките на около година и половина-две.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Пореден скандал със строителство по морето, този път на къмпинг „Градина“
Има ли още нарушения на къмпинг „Смокиня”?
Нов скандал по морето! Строи се до плаж Алепу
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.