Созопол
Музеят на подводната археология на о. Свети Кирик ще е готов до две години
TразмерT

България и френският национален музей „Лувър“ разработват общ проект на остров Св. Кирик и Йолита. Това заяви в сутрешния блок на bTV Министърът на културата Боил Банов. Идеята е там да бъде създаден Музей на подводната археология и съвременните изкуства. Мястото, на което ще бъде изграден той, е старото морско училище.

„Допирната точка е, че първите археологически проучвания на този остров, са правени от французи. Лувъра в момента, а и от много години, продължава да подпомага разкопките там. В европейския културен контекст, България и Лувъра не са далеч, те са заедно“, каза още Банов.

Той припомни, че преди това е имало и три годишен проект с английския град Саутхемптън, през което време са открити много уникални предмети, като например запазени кораби.

„Имаме много неща, които можем да покажем, такива, каквито ги няма по света. Нашето море е много особено, заради силната доза на соленост на водата и съхранява всичко, което е на дъното“, допълни министърът на културата.

Боил Банов каза, че няма конкретни срокове кога ще бъде готов Музеят на остров Св. Кирик и Йолита, но разкри, че той ще се случи в рамките на около година и половина-две.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.