Бургас
Морското в Бургас отбеляза 60-годишнината си
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

С концерт в Драматичен театър „Адриана Будевска“ Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов (ПГМКР) „Св. Никола“ в Бургас отбеляза своята 60-годишнина. Сред официалните гости бяха директори на местни училища, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, заместник-областният управител проф. Севдалина Турманова, Златина Дукова, член на Комисията за защита от дискриминация, инж. Виолета Илиева, началник на РУО-Бургас и други.

„Много хора се питат: Има ли го още прословутото бургаско морско училище? Да, има го! И ще има бъдеще това училище, ковачница за силни и достойни хора. През последните години е имало доста трудни моменти, но това не ни дава повод да губим надежда и вяра, че ще има положителна промяна. Единственият начин да изплуваме от трудностите е надеждата. Аз вярвам в това, че ще срещна много протегнати ръце за знания, сама ще подам ръка на другите и така ще станем едно цяло, един огромен океан от знания и море от мечти. Горда съм, че съм част от историята на това училище“, заяви директорът на гимназията инж. Христина Жабова.

Инж. Христина Жабова, директор на ПГМКР-Бургас

Любопитен факт е, че тя е първата жена, която заема тази длъжност в 60-годишната история на училището.

От своя страна областният управител Вълчо Чолаков сподели, че за него Морското е най-бургаското училище. Според него гимназията през последните години се е „позагубила от хоризонта“.

„Не знам какви са причините и не ме интересуват. Но това, което виждам днес, ме кара да изпитвам надежда и чувство на увереност, че училището ще може да постигне отново онези резултати, които имаше преди. Искам тази гимназия пак да е престижна и да създава кадри, които да се развиват в Бургас“, каза още Чолаков.

Приветствени слова отправиха и Златина Дукова и инж. Виолета Илиева. Последната подари на директорката на ПГМКР почетен вимпел на Регионално управление на образованието в Бургас. Инж. Илиева разкри, че за цялата история на училището са преминали около 55 випуска.

Инж. Виолета Илиева връчи почетен вимпел на Регионално управление на образованието в Бургас на директорката на Морското

„Едно училище, което има минало, то има настояще, ще има и бъдеще. Искам да пожелая на новото ръководство, да съумее да организира целия екип, който през последните години е вложил усилия и енергия в цялата сграда, която е напоена с професионализъм, тези традиции да продължат“, допълни началникът на РУО-Бургас.

Празникът продължи с музикална програма с участието на Духовия оркестър на ОУ „Княз Борис I", Хор за патриотични песни на ПГЕЕ „Константин Фотинов", хор на ветераните „Маяк", танцов състав „Деултум" от село Дебелт, оркестър „Жарава", Лазар Налбантов и дует „Бургас" и други.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Край на сагата с кардиоболницата на Бургас! Декласираха Аджибадем Сити Клиник от търга
Общината привлича на работа ученици от Английска и Руска гимназия
Бургас почете паметта и героизма на Апостола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.