Бургас
Модерни контейнери ще измерват колко боклук изхвърляме
TразмерT

Нова фирма ще събира и извозва отпадък в Община Бургас

Още 25 точки с подземни съдове ще се появят в града

Граждани поискаха повече мобилни центрове

 

Георги РУСИНОВ

 

През новата 2019-а година на територията на Община Бургас ще навлязат модерни контейнери, които ще измерват колко боклук изхвърляме. Това обяви по време на общественото обсъждане на Бюджет `2019 заместник-кметът по екология и евроинтеграция Руска Бояджиева. В прогнозната рамка на бюджета са предвидени 23 милиона и половина лева за дейностите по чистотата в общината. Промените са свързани с изтичащия договор на досегашната фирма, която отговаряше за сметосъбирането и сметоизвозването. 

„През тази година ще стартира цялостно обновяване на системата за събиране на надземните отпадъци. С новата тръжна процедура и избор на оператор за сметосъбирането и сметоизвозването ще се въведе и промяна при контейнерите и организацията, която ще стартираме в късната пролет“, обясни Бояджиева.

Тя добави, че при успешно финализиране на обществената поръчка, общината ще настоява да се подмени досегашната инфраструктура с изцяло нов тип контейнери.

„Те ще позволяват при самото сметоизвозване да бъдат претеглени като количество отпадък, което се генерира във всеки един от тях и това количество да бъде отразено в една система. Това е една стъпка напред към една нова философия на сметосъбирането, която касае домакинствата, а именно след време да плащат съобразно количеството отпадъци, което генерират“, каза още заместник-кметът.

Нови 25 точки с подземни контейнери ще се появят през 2019-а в града. Бояджиева обяви, че акцент в програмата е надграждането на тази система, която се оказва ефективна. Досега точките с такива контейнери бяха 25 и засягаха предимно ЦГЧ.

Не на последно място като голям успех ресорният заместник-кмет обяви и изграждането на анаеробната станция, което предстои да се случи в Северната промишлена зона. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ и е на стойност 36 милиона лева.

„Капацитетът на инсталацията е за близо 32 000 тона годишно, което си е едно огромно предизвикателство. Стартираме в момента подготовката на документацията за инсталацията. Това има пряко отношение към усилията на общините към едно ново усилие, което ще бъде свързано с въвеждане на качествена нова система за събиране на биоразградими отпадъци, както от бизнеса, така и от домакинствата. Продължителността на проекта е минимум 3 години“, поясни още Бояджиева.

По време на обсъждането гражданка от Банево разкритикува досегашната фирма, но направи и интересно предложение към Бояджиева.

„Имам едно предложение, тъй като съм много доволна от услугата, която предлага общината – мобилните центрове за отпадъци. Аз лично си нося отпадъка от Банево до този в „Изгрев“. Затова имам предложение да предвидите такъв център и за Банево и Ветрен. Това има изключително възпитателна роля за младите и доколкото разбираме, предвид бъдещето на определяне на такса смет на база количество отпадък, това е една много добра подготовка за домакинствата, за да могат да си преценят какво количество от кой отпадък изхвърлят“, заяви Мариета Сивкова.

Бояджиева отговори, че това не е първото предложение, което идва от Банево. Тя обаче поясни, че ще е необходимо да се направи проучване и кои други квартали биха пожелали такива центрове, тъй като всичко минава през обществени поръчки.

„Вероятно имаме нужда да разширяваме тази инфраструктура. Истината е, че сега ще стартираме с подобряване на инфраструктурата за разделно събиране чрез контейнери, но ще обмислим и възможността за изграждане на такива мобилни центрове“, обеща тя.

Заместник-кметът поясни, че това е пилотен проект, който в последните 2 години се надгражда и усъвършенства. 19 е броят на тези центрове на територията на общината.

 

Ремонтират трасетата за минерална вода в Банево

 

По темата за Банево тя добави и че през тази година ще започне реконструкцията на мрежата за минералната вода в квартала.

„Това е над 3 километра изключително стара и компрометирана мрежа през годините. Мрежа, която обаче използва един ценен и важен ресурс. Затова идеята ни е Минералните бани да продължат да се утвърждават като територия за рекреация и отдих“, добави тя.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Отново скочиха срещу голите на плажа
Автото изпраща 24 ученици на практика в Португалия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.