Айтос
Много млади таланти и отлични резултати за айтоската акробатика на Държавния шампионат `2018
TразмерT

Спортният клуб по спортна акробатика „Орел" - Айтос приключи успешно участието си в двете фази на тазгодишния Държавен шампионат, организирани от Българска федерация по спортна акробатика в Горна Оряховица и Сливен. Акробатите, треньорите Катя Цанева и Мартин Бенов, и хореографката Ивелина Костадинова се завърнаха в Айтос с медали, с призови места и с увереността, че новото, младо поколение на СКСА „Орел" е изключително талантливо и има бъдеще в големия спорт.

Последните изяви на айтоските акробати преди лятната ваканция бяха на квадрата в Сливен от 29 юни до 1 юли т.г. в Спортна зала „Васил Левски", на Държавния индивидуален шампионат по спортна акробатика. В националното състезание сили мериха 20 клуба от цялата страна във възрастовите групи 7-15, 9-16, 10-18 и 11-19 години.

Отличен резултат при женските двойки (7-15 години) постигнаха Дилара Пачалъ - Жаклин Челебиева - момичетата заслужено получиха сребърни медали и вицешампионска титла. В групата старша възраст 9-16 години - почетното трето място и бронзови медали завоюва смесената двойка Ивайла Момчилова - Атанас Богданов. Отлични отзиви на съдиите имаше и за изпълнението на двете ни грации Раиса Измерлиева - Ростислава Ковачева.

С най-добрите млади акробати от цялата страна, възпитаниците на „Орел" - Айтос се състезаваха и в Спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица на Държавния индивидуален шампионат по спортна акробатика за възрасти 6-8, 9-11 и 6-14 години.

При много голяма конкуренция и с рекорден брой участници от 18 клуба с 350 състезатели, двойно повече от миналата година, нашите малки таланти се представиха блестящо. На Държавното първенство своя успешен дебют на „големия" квадрат направиха най-малките - Надежда Маринова, Наталия Пламенова, Ивайла Стоянова, Виктория Бенова, Памела Курдалийска. Момичетата само за два месеца успяха да се подготвят и да зарадват своите треньори със спортен хъс и желание за победа. Всеки от 22-та състезатели на СКСА „Орел" беше мотивиран да представи отбора отлично.

В Горна Оряховица отлично се представиха Невена Хаджизлатева, Раиса Измирлиева, Ивайла Момчилова, Никол Челебиева, Янко Киров. Три от състезателките - Карина Цанева, Юзлем Мюмюн и Елани Георгиева за първи път се състезаваха в по-голяма възрастова група - 9-11 години. Момичетата бяха в конкуренция с по-големи на възраст състезателни, но въпреки това показаха умения, зрелост и талант.

Не всички деца взеха медали, но се наредиха на престижните четвърто, пето и шесто място, което ги прави истински победители, предвид рекордния брой участници в националното състезание тази година. „Най-важното - всички се представиха достойно и показаха че, са състезатели с характер", коментира за НП треньорката Катя Цанева.

В групата 6-14 години успешно участие в държавното първенство имаха женските двойки Ивелина Борисова - Валентина Хаджизлатева, Гюлсюм Шукри - Елиф Исмаилова, Никол Челеблиева - Невена Хаджизлатева и тройката момичета - Алисия Демирева, Юзлем Мюмюн и Нурчин Кадир. „Много сме доволни от представянето им, и двойките и тройката дадоха всичко от себе си. Това беше най-доброто им представяне досега.", коментира Цанева. Що се отнася до женската тройка, треньорката обясни, че момичетата са се подготвили за състезанието само за десетина дни с ново попълнение - Юзлем, тъй като титулярът-връхче Валентина Димитрова ненадейно се разболяла. „Валентина е вече напълно здрава и влиза в залата", искрено се радва грижовната треньорка.

И новата двойка момчета (6-14 години) Янко Киров - Антон Димитров вече дава надежди, че има бъдеще сред най-добрите на националния квадрат. Блестящо беше и индивидуалното представяне на Янко Киров в групата на момчетата 9-11 години. Янко категорично записа името си на второ място и грабна вицешампионската титла. При смесените двойки 6-14 години с изключително успешно представяне се поздравиха Селин Али - Валери Димитров, които също станаха вицешампиони, поздравиха се със сребърните медали и второто място в крайното класиране.

„Всички състезатели представиха отбора достойно, играха с усмивка и показаха, че СКСА „ОРЕЛ" има силен и сплотен отбор", кетегорични са треньорите. Що се отнася до децата, те вече доказват, че с труд и с добри треньори като Катя Цанева и Мартин Бенов и хореографката Ивелина Костадинова, могат да стигнат до върха.

Цанева и Бенов благодарят на родителите за подкрепата и съпричастността при подготовката на двете най-важни състезания в спортния календар на Клуба. Благодарят и на състезателите, че са представили „Орел" и Айтос по най-добрия начин.

Сериозно айтоско присъствие имаше и в съдийските комисии - Катя Цанева и Мими Казакова съдийстваха в залата в Горна Оряховица.

А в Сливен голямата новина за спортната акробатика тази година е, че за първи път ще бъдат излъчени олимпийски шампиони в този спорт. Това ще се случи на Третите летни младежки олимпийски игри, които ще се проведат в Буенос Айрес, Аржентина, от 11 до 23 септември. За младите таланти на айтоската акробатика Олимпийските игри са още един стимул за упорити тренировки и успешни изяви.

НП

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година
Община Айтос реновира и разширява спортна зала "Аетос" през 2019 година
СУ „Христо Ботев" в Айтос с автоматична метеорологична станция
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.