Айтос
Младите на Айтос: Да превърнем парка в ботаническа градина!
TразмерT

Втора поредна кампания за засаждане на дръвчета от самоорганизирани млади хора, срещна одобрението на стотици айтозлии в мрежата. С доброволческото участие на младежи, с организаторския талант на Милен Георгиев, с експертното мнение на Добрина Колева, с машинката на озеленителя Чайко Чайков, с подкрепата на общинари и кмета, и с активното участието на най-малките доброволци - Милен и Мими, на 7 април в парк „Славеева река" бяха засадени уникални дървесни видове. Идеята на ентусиастите бе не просто да засадят поредната партида дръвчета, а в годините напред да превърнат парка в ботаническа градина.

Някои от младежите са в инициативата, защото харесват идеята да направят нещо заедно, други - защото вярват, че след време, техните деца ще играят под сенките и сред красотата на дръвчетата, които ще засадят. Трети като Мариана Павлова, която горещо подкрепя идеята, но не успя за присъства на втората акция, изпрати по щерка си шест лешникови дръвчета. Общината пък откликна с компетентна помощ за правилното място, на което да бъдат засадени уникалните видове, с техника за експресно издълбаване на дупките и разбира се - с участие в засаждането, в което се включи и лично кметът Васил Едрев.

Ще е трудно да запомните точните екзотични названия на новозасадените дръвчета в парка, пък и не е нужно. По-важно е желанието на младите хора да оставят следа, да покажат своя различен почерк в общата ни грижа за парка. Почерк цветен, запомнящ се с оригиналност и модернистична представа за бъдещето на айтоската забележителност. В центъра на това похвално за града ни събитие отново беше Милен Георгиев, на който младежите неведнъж са се доверявали, разчитали за съвети и организиране на прояви, като тази за първото факелно шествие на 19 февруари тази година в памет на Апостола на българската свобода.

Следваме Георгиев и младежите по централната алея с парка и разговаряме за това, как се е родила идеята преди година. „Всъщност не аз бях организаторът, а група младежи, приятели на Ивка. Те се свързаха с мен, те решиха да направят нещо за града", разказва айтозлията, който не страда от амбицията да бъде водач, пък било то и на младежка инициатива. „Просто, видях, че това са деца, които искат подкрепа и горят от желание да направят нещо полезно. Така започнахме, дадох им идеята да залесят парка по един невероятен, неповторим начин с екзотични дръвчета. Отглеждаха ги и ги поливаха, сега искрено се радват на разцъфналите дръвчета до входа на парка. По този начин им вменяваме как трябва да живеят, да се социализират, как да пазят природата и създаденото от тях", искрено се радва на резултатите Георгиев.

За втората поредна инициатива на младите, тази година доставили редките дървесни видове по куриер. Милен Георгиев се надява залесяването напролет да се превърне в традиция, и с 10-годишно постоянство, паркът ни да се превърне в ботаническо чудо. „Хареса ни идеята на Добрина Колева - ландшафтен архитект, да направим легенда на редките растителни видове, защото крайната цел е паркът да се превърне в дендрариум, като всяко уникално растение в него има своя табелка с надпис. Това, разбира се, ще стане след години. Важното в случая е, че младите хора искат да разчупят стереотипите и имат цел, която в годините напред ще събира още и още привърженици", коментира за „Народен приятел“ Милен Георгиев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Васил Едрев:Община Айтос е готова за зимата
Айтозлийката Татяна Йотова с поредната първа награда за поезия
Представиха пред айтоски магистрати електронни гривни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.