Созопол
Млад учен, свързан със Созопол, покори академичните среди в САЩ
TразмерT

За първи път българин е сред спечелилите престижната стипендия за млади учени на американската фондация “Херц". Само на 23 години, докторантът по теоретична физика в университетa "Харвард" Александър Атанасов успява да се пребори с над 800 кандидати за финансирането. Той ще получи 250 хиляди долара в продължение на 5 години. Стипендията се  връчва веднъж годишно на най-изтъкнатите докторанти от САЩ в сферата на приложните науки, математиката и инженерството, пише общинското издание"Созопол".

Александър Атанасов завършва с отличие бакалавърска и магистърска степен по математика в университета в "Йейл". Интересува се от гравитационната теория на Айнщайн, теорията на черните дупки и теорията на квантовото поле. "По-конкретно искам да разбера как тези идеи сочат към нови закономерности на нашата вселена", споделя той.

Александър се гордее с произхода си и се замисля за бъдеще в България, която е напуснал още на 2-годишна възраст. Българинът е роден в София, но на 2-годишна възраст емигрира със семейството си в САЩ и израства във Вашингтон.  От малък е свързан и със Созопол, където живее и твори баща му, известният художник арх. Благой Атанасов. Бъдещият учен летува всяка година в Созопол и спомените от магията на хилядолетния град  прави българските му корени още по-здрави. Очаква се и това лято да прекара ваканцията си на морския бряг сред лодките и аромата на смокини в Созопол.

"Моята майка е професор по балканска история, а баща ми е архитект и скуптор. Нямаше много наука в семейството, но в гимназията имах много добри учители и по математика и по физика", каза още Атанасов. Именно преподавателите запалват Алекс по физиката и математиката и му помагат да извърви дългия път до стипендията "Херц". "Безвъзмездна е – без задължения. Дава ми свобода да преследвам своите академични интереси по-добре. Ако искам да участвам в научни конференции в Европа, мога да взема от тези пари", сподели докторантът. Мечтата на българина е да стане професор по физика - като хората, благодарение на които преди дни беше показана снимка на черна дупка.

Фондацията съществува от 1957 г. Основана е от син на емигранти, а целта ? е да подкрепя млади учени, които искат да променят света към по-добро. Дейността на фондация “Hertz” е посветена на развитието на иновативната приложна наука с реални ползи за човечеството. Всяка година екипът й разглежда научните разработки на над 800 докторанти.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поднови се строителството на „Градина“
В Созопол коледната елха ще грейне утре
Премахват дигата на Централния плаж в старата част на Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.