Любопитно
Млад бургазлия събира в тетрадка идеи за Бургас
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Какво искате да се е променило в Бургас след 5 години? С отговора на този въпрос се е захванал 30-годишният бургазлия инж. Андон Шопов, който се занимава с интериорен дизайн. За целта той събира мненията на съгражданите си в тетрадка, която е разположена в шатрата на политическа партия „Движение България на гражданите“ - Бургас по улица „Богориди“. Освен идеите за промяна, местните жители трябва да напишат и какво не искат да се промени в морския град, кое им харесва и искат да си остане така.

Това не е първата подобна проява на Шопов. Преди 2 години, когато предстоят предсрочните парламентарни избори в страната ни, той за първи път прави подобна инициатива, само че на национално ниво. Тогава бургазлията е кандидат за депутат и иска да събере мненията на хората от цялата страна.

Нарочно е избран периодът от 5 години, защото България е единствената държава, която няма 5-годишна стратегия за развитие, което по думите на Андон е нереално.

„Като инженер няма как да развиваш нещо, което е без план, ясна представа и как да се случи. Това беше една от основните причини – каква да бъде тази Стратегия за след 5 години. Затова така и кръстих тетрадката. Единственото, което искам от хората, които изказват мнението си в нея, е да напишат датата, за да мога да сравня какво се е променило и какво не. Мога да събирам 20 години мнение и да проверявам дали тези от преди 5 са били осъществени“, споделя пред вестник „Черноморски фар“ инициаторът на идеята.

След приключването на изборите през 2017 година Шопов продължава да събира мненията, като прави това на „Гъбката“ в Бургас. Разкрива, че идеята му е белязала сериозен интерес и то не само сред сънародниците ни, но и сред чужденци, като руснаци, украинци, германци и дори китайци.

В първата тетрадка на Андон, в която е събирал идеи в цялата страна, са писали и китайци

Сега отново предстоят избори, този път на местно ниво, и бургазлията е създал втората си тетрадка, която по подобие на предната му, да събере мненията на съгражданите му. Казва, че мненията на хората в страната и тези на жителите на морския град, доста си съвпадат. Стартирал е инициативата си в Бургас преди по-малко от месец, като до момента е събрал предложенията на над 40 бургазлии. Повечето обаче предпочитали да четат мненията на другите, отколкото да понапишат нещо, разкрива младежът.

„Повечето хора в Бургас пишат какво не искат да се промени, защото може би има неща, които им харесват. Искат градът да е все така зелен, хората да са усмихнати“, разкрива Шопов затова какви са нагласите на бургазлии.

Не липсват и по-нестандартни идеи за промяна в Бургас, като например предложението на един мъж, чието желание е било в града да бъдат по-малко уличните котки.

„От една от шатрите му отговориха, че гларусите също не са никак малко, и той малко остана афектиран от този отговор. Реално общината беше стартирала такава инициатива – за кастрирането на котки. Трябваше само да си запишеш час и да закараш котката, където напълно безплатно ще й направят вазектомия. Тази инициатива беше спряна, незнайно защо“, чуди се Андон.

Покрай събирането на мнения той се е сблъсквал и с личните трагедии на хората. Веднъж се разприказва с една жена, която е скитник. Нейното желание е било да има дом. Понеже е неграмотна младежът написва в тетрадката мечтата й: „Искам Димка да има дом“, гласи то, надявайки се, че след 5 години скитническият й живот вече ще е останал в миналото.

Други често срещани коментари са за качеството на въздуха, работните места, някои искат Бургас да стане по-европейски град.

В тетрадката на Андон са писали и двама от кандидатите за кметове на Бургас – Живко Табаков от Движение „България на гражданите“ и Теодор Шейков от „Ние, гражданите“, който впоследствие не беше допуснат до надпреварата, заради това, че не отговаря на условието за уседналост, което е задължително за всички претенденти във вота.

„С него си поговорихме не само за самото му отстраняване, но и въобще какво би направил за града, не исках да чуя общата му приказка като политик. Попитах го просто като юрист какво би променил. Той сподели за проблемите в комуникацията в администрацията. Идеята на Андон е да се срещне с всички кандидат-кметове на Бургас.

Ето какво си е пожелал кандидатът за кмет Живко Табаков

Шопов призовава хората да напишат какво харесват в града, тъй като е един аспектите на нещата, в които никой не коментира по време на кампания.

„Едно от най-интересното за хората е не толкова да напишат нещо, а да прочетат какво са написали другите. Тетрадката е публична, дава възможност на всички и няма никаква цензура или ограничения. Искам да събера възможно най-много мнения“, допълва той.

Тетрадката ще остане при него до края на кампанията за местните избори. Преди това може да бъде открита на шатрата на Движение „България на гражданите“ в Бургас, когато бургазлията е там. През останалото време тя е в него, като той сам провокира съгражданите си да напишат по нещо в тетрадката му.

След като кампанията приключи, той ще продължи да събира мнения, а няма да я даде на бъдещия кмет на Бургас. Определя себе си като инициативен човек, който иска да реализира всяка идея, която си е наумил.

„Така беше и с тетрадката – не ми излиза от главата, докато не сътворя идеята си“, признава Шопов.

Същевременно той продължава и с книгата на национално ниво, но в момента набляга на тази за Бургас.

Има своя страница във Фейсбук, която се казва: Промени мелодията. Слоганът й е: „И последната дупка на кавала може да промени мелодията“. В нея той често споделя част от мненията на бургазлии.

„Идеята за слогана се роди, защото баща ми постоянно ми казваше, че съм последната дупка на кавала, а аз му отвръщах, че й последната дупката на кавала може да промени мелодията“, казва младежът.

А ако се чудите защо тетрадката е в шатрата на Движение „България на гражданите“, отговорът е съвсем прост. На предстоящите местни избори Шопов е част от листата на партията за общински съветници. Озовава се там след като през лятото на един рожден ден се среща с общинския лидер на партията Живко Табаков. Разбирайки, че Табаков е кандидат за кмет на Бургас, Андон веднага е изявил желание да приказва с него, тъй като се интересувал от малък от политика.

Андон Шопов (крайният вляво) по време на на представянето на листата на Движение „България на гражданите“ - Бургас

„Тогава аз исках да си поговоря с Живко Табаков на тема политика. През годините съм разговарял с много други политици като Иван Костов, Георги Първанов и още други. Не се притеснявам да разговарям с хора от тези среди, даже се старая да им задавам колкото се може повече въпроси.

Табаков още тогава ме покани да стана част от техния екип. Аз му отвърнах, че нямам амбиции за местната политика. Срещнахме се още веднъж и му казах, че съм съгласен да му помогна и дори без да съм кандидат за общински съветник. Приех да съм в листата, единственото нещо, което поисках от него е, да ме постави последен в нашата листа. А каква е причината за това мое решение ли? Ами защото „И последната дупка на кавала може да промени мелодията“, казва Андон Шопов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Настъпи годината на Металния плъх
Почитаме светеца майстор на словото
Между футбола и Пожарната: Огнеборец и негови колеги пазят от голове вратата
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.