Бургас
Медицинският факултет под въпрос
TразмерT

Разкриването на Медицинския факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас тази есен е под въпрос. Причината е недостигът от над 3 млн. лева за довършване на сградата и закупуване на нужното оборудване. До патовата ситуация се стигна на сесия на Общинския съвет в Бургас днес. Един глас попречи да бъде приета докладната записка на прокуриста на „Медицински център III – Бургас“ ЕООД – д-р Христо Димитров, с което щеше да бъде намален капиталът на дружеството, а по сметките на едноличния собственик – Община Бургас, щяха да бъдат преведени над 3 млн. лева. Тези средства трябва да дойдат от продажбата на шестетажната сграда на центъра в „Меден рудник“ и бяха предназначени за довършване на Медицинския факултет и за закупуване на оборудване с решение на ОбС от септември 2017 година.

На сесия през септември м.г. съветниците гласуваха за продажбата на шестетажна сграда,  собственост на Община Бургас, на „Булфарма" ООД. Помещенията са част от „Медицински център III – Бургас“ ЕООД. Това е апортната вноска на Общината, която е на стойност 4 617 000 лева. Според данъчната оценка, стойността е 3 724 409 лева с ДДС. В мотивите за продажбата беше посочено, че парите от продажбата ще отидат за Медицинския факултет.

На септемврийската сесия съветниците от СЕК бяха против продажбата на общинска собственост. Още тогава кметът на Бургас Димитър Николов призова местния парламент да подкрепи продажбата, в противен случай, ще трябва да се тегли кредит, за да се финансира довършването на сградата. Съветниците дадоха „зелена светлина“ с 40 гласа „за“.

На вчерашната сесия обаче един глас не стигна, за да бъде намален капиталът на „Медицински център III – Бургас“ ЕООД и с това на практика се стопира прехвърлянето и на парите, които бяха нужни за факултета, по сметката на Общината.

Докладната записка бе прегласувана пет пъти и въпреки това не успя да събере нужното квалифицирано мнозинство. Тя бе подкрепена с 38 гласа „за“,  0 „против“ и 2 „въздържал се“. Това предизвика и неодобрението на кмета Николов, който се ядоса. „С това на практика спирате проекта за Медицински факултет, общината е дала до този момент 7 млн. лева, 27 апартамента за професори и доценти –хабилитирани лица, които да работят в него сме обзавели. „Ако затваряте тази тема с факултета, кажете“, заяви от трибуната Николов.

Председателят на Общинския съвет Костантин Луков коментира ситуацията с отсъствието на съветниците след почивката така: „Взеха си таблетчетата и си тръгнаха“. Не помогнаха и усилия  на отделни съветници да бъде няколко пъти прегласувана точката заради софтуерни проблеми.

„Според нашите юристи, за намаляване на капитала не е нужно квалифицирано мнозинство, защото става въпрос за 100% собственост на Общината, а не за акционерно дружество“, коментираха от общинската администрация.

Решението на ОбС на практика може да отложи разкриването на Медицинския факултет. Довършването на сградата и закупуването на оборудването за кабинетите трябваше да бъде готово до края на март. През април факултетът трябва да мине през акредитация, за да обяви първия прием по няколко специалности от тази есен.

Липсата на пари обаче ще забави процеса. Държавният университет не разполага с нужните за това средства. В бюджета за 2018 година са заложени допълнително 600 000 лева. Към тях трябваше да бъдат прибавени и над 3 млн. лева от продажбата на сградата на „Медицински център III – Бургас“ ЕООД.

„Трябва да се запозная с решението на ОбС, за да се произнеса по случая“, коментира областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Той ще получи документите от вчерашната сесия до седем дни.

Дотогава ще се търси и друг вариант за решаване на патовата ситуация. Не е изключено да бъде свикана и извънредна сесия на местния парламент, за да търси изход от кризисната ситуация.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Димитър Николов защити данъка върху старите автомобили
Нова стая за обучение на деца с диабет бе открита в УМБАЛ Бургас
Еко комисията в Общинския съвет поряза референдума за въздуха
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.