Крими
Масово крадат билети от националната лотария
TразмерT

Джебчийките също атакуват бургазлии

От полицията съветват веднага да се подават сигнали,  ако сте обект на кражба или свидетели на такива инциденти

 Няколко търговски обекта в Бургас вече пропищяха от кражба на лотарийни билети. Мераклиите за бърза печалба не се впускат да грабят оборота или друга стока от магазините, а се насочват веднага към билетите, от които евентуално могат да ударят някой милион. Те обаче дори не подозират, че откраднатите билети се анулират и не участват в разпределението на печалбите.

„На няколко пъти ни обираха част от лотарийните билети, които са поставени до касата в магазина. Крадците  действат бързо, докато се усети продавачката и те вече са награбили талончетата. Ние обаче веднага се свързваме с Националната лотария и така билетите веднага излизат от употреба. За нас остава шокът и стресът след такива набези.”- разказва собственик на обект в к-с „Славейков”, който наскоро е бил ограбен.

В такова положения са и други търговски вериги в Бургас. Повечето управители или собственици на магазини предпочитат да не уведомяват дежурните полицаи, защото ставало дума за открадната стока за малка сума пари. От полицията съветват обаче веднага след такова престъпление да се подаде жалба, независимо каква е стойността са откраднатите билети. „Няма значение дали са взети един, два или триста билета от Националната лотария. Няма значение и за какъв вид кражба става дума. Веднага трябва да се пусне сигнал до органите на реда. ”- казва говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

Бургазлии обаче разчитат на интернет и социалните мрежи, в които публикуват кадри от кражбите или предупреждават за крадците.

Джебчийките също така атакуват жителите и гостите на града. Майсторките в този занаят действат бързо  на спирки, в час пик. „Докато чаках автобуса за „Меден рудник” на автогара Юг, усетих как някой бърка в джоба на якето ми. Обърнах се и видях една добре облечена жена от ромски произход, която набързо се шмугна в тълпата.”- разказва пред „Фактор” една от потърпевшите от джебчийските набези. Момичето не е имало пари в джоба си и затова не е алармирала органите на реда. Но предупреждава всички да бъдат особено внимателни при слизане и качване в автобуса.

Джебчийките трудно могат да бъдат разпознати. Те се движат на групи. Обикновено са добре облечени и с нищо не издават, че се занимават с такъв вид „бизнес”. Действат, когато има много хора, за да останат почти незабелязани. Лесна плячка за тях са разсеяните хора, незатворени дамски чанти. Най- големите удари се правят в час пик, в търговски вериги, в автобуси или на спирки.

„Ако станете обект на такава кражба, веднага се свържете със 112 или с най- близкото полицейско управление. Така по- бързо ще бъдат заловени джебчийките. ”- казва още говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

Групата извършваща джебчийски кражби е от две или три лица, най-много четири. Една жена, която е по-възрастна, една значително по-млада и задължително едно 3-4-годишно дете. За примамка се използват и бебета, носени на ръце. Цялата банда се движи заедно. Схемата е много добре измислена. Ако кражбата е преминала успешно и безпроблемно, джебчиите се оттеглят бързо от местопрестъплението. Съответно жертвата научава за кражбата след известно време и на определено разстояние от мястото, където е била извършена. Това до голяма степен затруднява работата по разкриването на престъплението.Често пострадалите разбират късно, че са обрани и дори не могат да дадат описание на нападателите си. Това са факторите, които много затрудняват органите при работа при такива престъпления.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Двама души пострадаха при пожар в Меден рудник
Недекларирана валута откриха митничарите в „Порше Кайен“
Поредна блъсната пешеходка в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.