Бизнес
Масово изкореняват лозя в региона
TразмерT

Дона МИТЕВА

Масово се изкореняват лозя в региона. Това  го правят не само дребните стопани, които по-скоро се опитват да ги отдават на други хора да ги отглеждат. Изкореняват се масиви в кооперациите около Бургас. „В Лозово се изкоренява, в Сарафово също, в Айтос знам, че  има изкоренени лозя, в Поморие също – кооперацията премахва. Мисля, че и в Бата и Каблешково също. По наши изчисления около 5 хиляди декара на територията а Камарата са изкоренени, т. е. без Карнобат и Сунгурларе“. Това коментира Росица Симеонова, председател на Управителния съвет на Лозаро-винарската камара. Настроенията в гилдията преди Трифон Зарезан  са приглушени. От една страна, това е единственият им празник, но  лозарите не го посрещат  с голяма радост тази година,  както е било преди години. Причината са тежките проблеми от есента, които на този етап още не са разрешени, а именно ниската изкупна цена, от една страна, и липсата на желаещи да изкупят реколтата, от друга. Към това се добавят и конкурентните цени на вината от Европа и гроздето от съседни държави. Трифон Зарезан ще бъде отбелязан, защото традицията го повелява, но с тъга и притеснение за следващата кампания.

Вярно е, че има програма за лозарите и това е „Преструктуриране и конверсия“. Често я дават за пример като добре действаща програма в лозарството. Тя е  иннвестиционна и е свързана обаче с коренене и презасаждане.  Помага ако един сорт грозде се замени с друг, защото допреди две години  муската се купуваше на цена 0.80 – 0.90 лв., а миналата година цената му падна около 0.40 лв. Така че и подмяната на сортовете един с друг не е голяма гаранция за проспериране в сектора.

„Основният въпрос в момента на лозарите е субсидирането  в гроздопроизодството,  защото съседните държави-членки на ЕС получават значителни субсидии и това вреди на българското производство. Родните лозари не могат да бъдат конкурентоспособни“, обясни Симеонова.

Две писма директно до премиера Борисов, с копия до земеделското министерство, три срещи в региона с представители на държавата – до момента всичко това е без ефект. „Единственият ефект се получи когато разговаряхме с председателката  на Комисията по земеделието и храните в парламента Мария Белова, която прие нашия проблем присърце и ще има изслушване в парламентарна група до края на месеца. Там ние да поставим отново нашите проблеми. Държа да подчертая, че това не са проблеми само на Бургаска област. Подкрепени сме от  хора от цялата страна.

От срещата в парламента лозари и винари очакват  да се  приеме, че този сектор трябва да бъде включен към приоритетните. „Ние сме наясно, че това няма да стане изведнъж, но трябва да се спаси този поминък, който е бил древен за страната. Иначе той се унищожава“, категорична е Симеонова. Обезпокоително според нея е, че на този етап в сметките за следващите седем години секторът не е упоменат никъде. „Затова искаме да се направи консултативен съвет към МЗХГ с наше директно участие, а не както се казва, че може да ни поканят. Искаме реално участие и да ни питат за нашето мнение“, настоява Симеонова.

Последната изкупна кампания 2019-а цените бяха много ниски, жалват се от сектора. Но никой от лозарите не се сърди на винопроизводителите, защото тяхната продукция е залежала. И те са неконкурентни на външния пазар, защото масово се предлагат на пазара  вина от Испания, Франция, които са субсидирани и далеч по-конкурентоспособни, въпреки че българските вина са далеч по-добри като качествени показатели.

Качеството на българските вина е пословично, но за съжаление те нямат достатъчно пазар в чужбина. Подкрепа има в мярка „Популяризиране на вината в  трети страни“, но самата мярка не е доизпипана, жалват се от бранша.

Въпреки това има пробив на бургаско вино към Китай, даже и бургаска ракия. Но сега заради коронавируса и там неизвестните са много.

Най-добро вино на изминалата 2019 година не може да бъде едно, смята Росица Симеонова. По нейни думи винарите от региона са направили чудесни. Но тенденцията в бранша продължава да дава приоритет на купажните вина, както и връх на розето, което от няколко години заема все по-сериозно място във винените карти.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Братя Найденови, известни като Цеките, плащат редовно данъците си
3,7 млрд. евро са приходите от международен туризъм,ръстът е 0,4% спрямо 2018 г.
Средната месечна работна заплата в областа за последното тримесечие на миналата година е 1 072 лева
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.