Бургас
„Мамите на Бургас“ с конкретни искания към общината
TразмерT

След  анкета с 917 души настояват за по-малко деца в групите, камери и иновации в градините 

 

Ина ПЕТРОВА

 

Темата за агресията над деца, повдигната след случая „Брезичка“ в Бургас продължава да нажежава страстите. След протеста в морския град в събота, на който отново се чу гласа на родителите, с вчерашна дата основните им искания бяха официално внесени в общината. Те са оформени в документ след анкета, проведена в една от най-големите местни фейсбук-групи „Мамите на Бургас“. В нея са се включили 917 родители.

Четири са критичните точки, които следва да претърпят промяна, за да има безопасна, здравословна и сигурна среда в детските градини, смятат участниците. Под номер едно е поставено искането им децата в групите да не са повече от 22-24, а в яслите максимум 18-22. Ако, по някаква причина броят им завишен трябва да има повече учители на смяна, считат майките.   Възлов за тях е и момента с видеонаблюдението. Въпреки условностите пред това нововъведение, те остават на искането си за камери в помещенията. Да се помисли и за нови методи на възпитание, настояват още майките от Бургас. И дават пример с община Габрово, където за тази учебна година за децата в първа група е въведен методът Монтесори.

От 917 участници в анкетата, всичките, без изключения са се обявили за по-малко деца в групите. Темата за монтиране на камери е подкрепена от 85% от родителите.  Други 5 на сто дори настояват да имат достъп до кадрите при проблем. Повече от половината от анкетираните настояват да се извършват периодични психотестове на учителите. 13% са категорични, че директорите трябва да има мандатност. А едва 10 на сто са се обявили за увеличаване заплатите на преподавателския състав.

Искането на майките е входирано вчера до община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов и ресорния зам. кмет Йорданка Ананиева, както и до председателя на Общинския съвет Константин Луков.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата е разпоредила да бъде образувано досъдебно производство по случая „Брезичка“, но засега то е срещу неизвестен извършител. От общината пък излязоха с идея за провеждане на Родителски съвет с участието на майки и татковци, с помощта на които ще се нищят въпроси, свързани с образованието. Срокът за предоставяне на имената на желаещите родители изтече вчера. 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Над 400 тракийци се събраха в Бургас да отбележат началото на 2019-а
Димитър Николов: Със скоростта на F-16 ГЕРБ към нова победа!
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.