Малко Търново
Малкотърновски празнични рецепти: Вкусна пухкава пита
TразмерT

Иванка Попова участва в тазгодишната кулинарна изложба в Малко Търново с пухкава пита. Всички, които я опитаха са категорични, че е много вкусна.

Необходими продукти:

- 1 кг брашно

- 3 яйца + 1 жълтък за намазване

- 3 с. л. кисело мляко

- 3 с. л олио

- 3 с. л. оцет

- 1 с. л сол

- 1 с. л. захар

- ¾ кубче жива мая за  хляб

- ½  кофичка от кисело мляко с хладка вода

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в малко хладка вода с на върха на лъжичката захар и една супена лъжица брашно.

В съда, където ще се меси питата, се изсипва брашното. Оставя се една малка част за премесването. Прави се кладенче, в което се изсипват разбитите яйца, смесени с останалите продукти. Добавя се и маята, която вече се е активирала. Омесва се добре. Тестото се оставя да втаса на стайна температура, докато удвои обема си. Като е готово се премесва леко и се дели на четири топки с намазани в олио ръце. Оставя се да втаса отново. Тогава, пак с намазнени в олио ръце се разстилат питките и се поставят две по две една върху друга. Получените две разстлани топки тесто се режат на по осем парчета. От всички 16 триъгълника се свиват кифлички. Тринадесет от тях се нареждат в кръг на тавата, в която ще се пече питата, а останалите три се слагат в центъра. Отново се оставя питата да втаса. Непосредствено преди да бъде сложена да се пече се намазва отгоре с разбития с малко олио жълтък. По желание на домакинята може да се поръси със сусам, мак или друга поръска.

Пече се в загрята до 180 градуса фурна – 35 – 40 минути на долен реотан и още 15 – 20 минути и на горен до пълно изпичане.

Тайната на хубавата пита, според Иванка Попова е във втасването.

Специално за конкурса дамата бе изработила допълнително кошничка от тесто, която използва като украса на питата.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Наградиха младеж от Малко Търново, върнал чанта с пари и документи
Заберново домакинства Фестивала на зелениката
Село Бръшлян – най-предпочитаното за отдих в Странджа по празниците
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.