Бизнес
Малкият бизнес в Бургас иска разрешителни за три години
TразмерT

Георги РУСИНОВ


 

Дребният и среден бизнес в Бургас е готов с идеи за изменяне на Наредбата за преместваемите обекти. На заседание на постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас присъства председателят на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес Николай Димитров. Основното му искане бе общинските съветници и представители на бизнеса заедно да изготвят Наредбата, която да е в полза и на Общината, и на сектора.

Димитров представи концепцията на бизнеса пред комисията, а по време на изслушването му се реши да бъдат добавени още точки към предложенията на бранша и да бъдат входирани до ОбС-Бургас. В текста с предложенията на браншовата организация, оглавявана от него, се посочва, че ще трябва да се формулира по-конкретно какво е „сезонен обект“ и начинът на отдаване на местата за преместваеми обекти.

Припомняме, че в края на 2017-а съветници от ГЕРБ предложиха промени в Наредбата, с които местата за преместваеми обекти трябваше да се разиграват чрез жребий. Тогава обаче бизнесът реагира остро и докладната записка бе изтеглена.

Председателят на комисията по туризъм Живко Табаков заяви, че също ще внесе някои предложения в Проекта на Наредбата за преместваемите обекти. Сред тях той определи: административни облекчения за търговците, прецизиране на големината на обектите, така че да отговарят на изискванията на БАБХ, както и последващ контрол от страна на отговорните органи и най-вече ясни и прозрачни условия при процедурата по отдаване.

Бизнесът поиска директно схемите за сезонните обекти да не се правят всяка година и да се издават разрешителни, а да са със срок от 3 години, което според тях се позволява в Наредбата. „Това е когато се отнася за маси, столове и навеси например. Просто ако има промяна, да има корекция в схемата, а това да го направят самите търговци и да я предложат за съгласие до Комисията“, уточни Димитров.

В края на разговора Табаков покани на диалог браншовите организации в града, за да чуе техните идеи и концепции, както и конкретни предложения относно промени в Наредбата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Близо 3500 поискали да са детегледачи
Постоянно не достигат шофьори за автобуси
Нелегално внасят пчели-майки от чужбина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.