Бизнес
Малкият бизнес в Бургас иска разрешителни за три години
TразмерT

Георги РУСИНОВ


 

Дребният и среден бизнес в Бургас е готов с идеи за изменяне на Наредбата за преместваемите обекти. На заседание на постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас присъства председателят на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес Николай Димитров. Основното му искане бе общинските съветници и представители на бизнеса заедно да изготвят Наредбата, която да е в полза и на Общината, и на сектора.

Димитров представи концепцията на бизнеса пред комисията, а по време на изслушването му се реши да бъдат добавени още точки към предложенията на бранша и да бъдат входирани до ОбС-Бургас. В текста с предложенията на браншовата организация, оглавявана от него, се посочва, че ще трябва да се формулира по-конкретно какво е „сезонен обект“ и начинът на отдаване на местата за преместваеми обекти.

Припомняме, че в края на 2017-а съветници от ГЕРБ предложиха промени в Наредбата, с които местата за преместваеми обекти трябваше да се разиграват чрез жребий. Тогава обаче бизнесът реагира остро и докладната записка бе изтеглена.

Председателят на комисията по туризъм Живко Табаков заяви, че също ще внесе някои предложения в Проекта на Наредбата за преместваемите обекти. Сред тях той определи: административни облекчения за търговците, прецизиране на големината на обектите, така че да отговарят на изискванията на БАБХ, както и последващ контрол от страна на отговорните органи и най-вече ясни и прозрачни условия при процедурата по отдаване.

Бизнесът поиска директно схемите за сезонните обекти да не се правят всяка година и да се издават разрешителни, а да са със срок от 3 години, което според тях се позволява в Наредбата. „Това е когато се отнася за маси, столове и навеси например. Просто ако има промяна, да има корекция в схемата, а това да го направят самите търговци и да я предложат за съгласие до Комисията“, уточни Димитров.

В края на разговора Табаков покани на диалог браншовите организации в града, за да чуе техните идеи и концепции, както и конкретни предложения относно промени в Наредбата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Коректна фирма“ аут от страната
Цената на меда скача
Над 1000 земеделци от областта декларираха доходите си, след напомняне от НАП
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.