Крими
Малката Рижа пред съда: Не се имам за престъпник, не ме е срам
TразмерT

Симеон Стоянчов в ареста по обвинение за кражба на мотор и заплаха


 

Георги РУСИНОВ


 

Симеон Стоянчов, по известен като Малката Рижа в бургаския ъндърграунд остава в ареста по обвинение за кражба на мотор и заплаха. Пред съдия Камелия Ненкова Рижата заяви, че въпреки обвинението не се чувства като престъпник и не го е срам от миналото си.

В съда Рижата сътвори истински цирк. Още с пристигането си се обърна към един от репортерите с думите „Снимаш ли, пъпеш?“, последвани от други нецензурни думи и към останалите журналисти. В залата Стоянчов бе по къси гащи и сандали с чорапи. На въпросите на съдия Ненкова той отговаря закачливо. Например на въпроса дали е женен, Рижата отвърна „Не, но съм влюбен“. Интересен бе отговорът му и на въпроса дали е осъждан. Първоначално той каза не, но после се поправи, че за съжаление е осъждан многократно.

Адвокатът му Стоян Иванов представи пред съда разписки, с които посочва плащанията от страна на Рижата в общежитие от хотелски тип, където пребивава в момента. То се намира в к-с „Славейков“.

Прокурор Радостина Ганева се обърна към съда с молбата Стоянчов да бъде оставен под постоянен арест, като за мотиви посочи, че са налице всички законови предпоставки за това. Според държавния обвинител от доказателствата на свидетели по делото може да се установи, че именно Рижата е извършил престъплението. За това тя посочи разпитите на седем свидетели. Тя продължи с факта, че престъплението, за което е обвинен е наказуемо със затвор от 3 до 12 години и е тежко умишлено по характер. Дългото съдебно минало на Стоянчов също бе изтъкнато от прокурора, както и факта, че нееднократно е лежал в затвора. Според Ганева съществува реална опасност Рижата да извърши друго престъпление или да се укрие, тъй като сегашният адрес, на който пребивава не отговаря на този от личната му карта. Тя определи Стоянчов като лице с установени престъпни навици и висока степен на обществена опасност.

Служебният защитник на Рижата адвокат Стоян Иванов контрира прокурора и твърденията му за постоянния адрес, като заяви, че по данни на полицаи от Второ Районно управление е установен сегашният му адрес. Той нападна и твърдението за авторството на престъплението и помоли да се вземат предвид показанията на двама полицаи, на които е предоставен мотоциклета. Според юристът потърпевшия бил обяснил, че е дал мотора на Рижата, че не е заплашван, не е и удрян. Единственото, от което се оплакал, е че возилото не е върнато навреме. Друг свидетел също твърдял, че не е чул Стоянчов да заплашва Ненов. Адвокат Иванов поиска по-лека мярка от съда – подписка или парична гаранция, тъй като Рижата в момента работи като строителен работник и се издържа сам. В този момент обвиняемия прекъсна адвоката си и се обърна шеговито към съдията с думите „Ако прецените, че съм виновен, бъдете крайни и безпощадни“.

Пред съдия Ненкова той обясни, че не е крал мотора, а му бил даден от „едни дребни меденруднишки рибки“. Поясни, че помолил Атанас да му даде мотора, а със собственика Костадин по прякор Тикена се познавали. Стоянчов заяви и, че се чувства зле, когато прокуратурата го изкарва престъпник и му казвали „Ти си такъв, ти си онакъв“. „Не ме оставяйте в затвора, не ми е там мястото“, завърши той.

След 40-минутно заседание съдия Ненкова обяви, че оставя Рижата под постоянен арест. Той пък от своя страна се изнерви на решението й близо 15 минути да му чете мотивите за това и й обърна гръб, а на няколко пъти застрашително заплашваше да храче. Наложи се да бъде изкаран принудително от съдебната охрана.

Решението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано в тридневен срок.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Двама души пострадаха при пожар в Меден рудник
Недекларирана валута откриха митничарите в „Порше Кайен“
Поредна блъсната пешеходка в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.