Несебър
Любимата икона на Българския папа се върна в Несебър
TразмерT

Градът започва кампания за прибиране у дома на копия на най-известните икони

Превръщат една от известните несебърски църкви в техен дом

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

Копие на прочутата икона Света Богородица Вратница (Иверска) вече е в Несебър и бе осветена от отец Петър. Иконата  известна с това, че е била любима на папа Йоан XXIII, известен като българския папа, епископ Анжело Джузепе Ронкали е живял близо десет години в Несебър в периода от 1925 до 1934 година. Епископ Анжело Ронкали толкова се влюбва в града, че иска от папата да получи титлата Месамбрийски, при заминаването си тръгва с иконата и я носи навсякъде, където службата на папски нунций го изпраща до последния ден на живота си.

Тази година  по време но посещението на Папа Франциск в началото на май католическата общност му дари  също копие от иконата Света Богородица Иверска или Месамбрийска, а второто копие, направено от същия художник пристигна в Несебър и бе осветено в църквата „Успение Богородично“. След това бе преместено в иконната зала на Археологическия музей.

Копието е дар от семейство Димитрови за археологическия музей и поставя началото на инициативата за прибиране на всички несебърски икони, напуснали града по един или друг начин,  под формата на копия. Тези икони са закриляли града на ЮНЕСКО, но по една или друга причина са го напуснали през 50-те и 60-те години на миналия век. Общо над 100 известни несебърски икони се намират на различни места в света. Според директора  на „Музей старинен Несебър“ Тодор Марваков това е ставало по два начина - единият легално с цел опазване, а другият нелегално. Още през ХІХ век чужди агенти са изкупували на безценица иконите на Несебър и сега те  се намират в заподноевропейски и руски музеи. Несебър е известен с факта, че е имал иконописна школа.

Копието на първата завърнала се икона - тази на Света Богородица Вратница, бе получено от кмета Николай Димитров в София от епископ Тодор Пройков в София.

В момента върви проект за реставрация и консервация на две емблематични църкви - „Христос Пантократор“ и „Св. св. Архангели Михаил и Гавраил“, като една от тях ще се превърне в дом на иконите.

Историци твърдят, че не е ясно къде е оригиналът на тази прочута икона. „Следите му се губят във втората четвърт на 20-и век“, казва директорът на „Музей старинен Несебър“.

„По време  на посещението на папа Франциск говорихме с монсеньор Христо Пройков и поръчахме на художника, който рисува копието за папата, да направи и за нас едно. Надявахме се да стане за празника на града, но се забави. Хубаво е, че иконата отново е тук. Благодарим на художника и на епископ Христо Пройков“, каза Николай Димитров по време на освещаването.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Несебър празнуваха Бабиднен
Представители на Община Несебър участваха на работен семинар в Албания
Несебърски ученици вече творят в клуб по интереси
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.