Бизнес
Лято 2017 премина под знака на епичната битка с шума
TразмерT

 През сезон 2017 г. Бургаска област бe посетена от 1 451 450 чуждестранни граждани. Това сочат данните на Регионалната туристическа камара.

В абсолютни цифри в повече спрямо 2016 г., от 44 716 посрещнати на Летище - Бургас с чартърни полети и автобусни превози, е постигнат ръст от 3.18%, докато през 2016 г., областта е била посетена от 1 406 734 чуждестранни туристи. Като цяло отбелязаният ръст далеч не е толкова голям, колкото се очакваше.

Наред със сериозния проблем, свързан с липсата на квалифицирани кадри в туризма и неуспешни опити за разширяване на пред- и след- сезона, изкристализираха и други проблеми. През последните години се задълбочи и проблемът с разплащането на предоставени услуги от български на чуждестранни фирми от страни като Словакия, Чехия, Великобритания, Полша, Руска Федерация и други. Въпреки че в тези страни имаме посолства. Чуха се и гласове срещу ниските цени на пакетите, а също така и предложения от 34.73 паунда те да нараснат поне на 60.00 паунда. А средната заетост на едно легло от 7-8 дни да нарасне на 12 дни, средният валутен приход от допълнителни услуги да нарасне двойно.

Като позитивно явление за отминалия туристически сезон 2017 може да се отбележи промяната в профила на скандинавските клиенти. Изключително младежката публика и клиенти от най-ниския сегмент на скандинавското общество вече са малцинство и все повече семейства и представители на средната класа пътуват до България.

Промяна имаше и в изобретателността на ресторантьорите, които за първа година вкараха такса „стол“ или пък златни печени пиперки, които заедно с други блюда надуват сметките така, че туристите повече да не поискат да стъпят в заведение.

Традицията руснаците да си пазарят от магазините и да бъркат манджи в апартхотелите, а на плажа да се появяват с огромните торби с храна и хладилните чанти с напитки, се запази и през изтеклото лято. Всъщност това не го правят само руснаците, а и българи, както и хора от други държави, повечето от които са от бившия соцлагер.

Безспорно най-голямата атракция за лято 2017 си остава препускането на министър Николина Ангелкова и на вицепремиера Валери Симеонов по курортите. На тяхното постоянно присъствие се радваше повече Южното Черноморие. И докато министърката се справяше с цената на чадърите и шезлонгите, вицето поведе епична битка с шума и преместваемите обекти.

Да се ликвидира „Слънчев бряг“ - АД, то да бъде закрито или трансформирано, защото е дружество, което узаконява и временнопреместваемите обекти и баркроловете, а не генерира почти никакви печалби. Такава бе една от идеите на вицепремиера Валери Симеонов, която се надява да облече в законодателна инициатива. Предложения за промени в Закона за Черноморското крайбрежие и в Закона за туризма, които да премахнат съществуването на временните преместваеми обекти във всички национални курорти в края на годината, разбуниха духовете, защото се чу слух да няма такива обекти и в Созопол и Несебър. На този етап това все още си остана само слух.

От друга страна, работодателски организации, хотелиери, представители на туристическия бранш, се обявиха против пълното премахване на преместваемите обекти на морските плажове и курортите с национално значение. Те изразиха категоричната си позиция на обществена дискусия по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. Позицията на бранша бе, че трябва да има регулиране и контрол, а не премахване на всички обекти. Кметът на община Созопол Панайот Рейзи заяви категорично, че е против премахването на преместваемите обекти от курортите и на плажовете, защото така нямало да има къде човек една бира да пие.

Извън всички летни атракции, на които туристите са свикнали да се наслаждават, лято 2017 може да се похвали и с това: вицепремиер лично мери шума в Слънчев бряг. Той се бе снабдил с уред за измерване на шума, който гордо показваше. А също така с успех измерваше шума на различни точки от крайбрежната алея в Слънчев бряг и около нея.

Основен обект на проверките на Симеонов бяха и заведенията от веригата „Какао бийч". Там представителят на държавната власт не бе посрещнат радушно, а бе жестоко освиркан. Създадоха се и прецеденти за отмяна на предварително планирани прояви - Solar summer бе прекратен преждевременно. А от бизнес асоциацията в Слънчев бряг организираха протест. Сервитьори, бармани и хотелиери блокираха централния път на комплекса в знак на несъгласие с проверките, които извършва вицепремиерът Валери Симеонов. Те поискаха оставката му и подкрепа лично от премиера Бойко Борисов. Младите хора демонстрираха, че са притеснени за работата си.

Това лято териториалната дирекция на НАП в Бургас бе поставила под непрекъснато наблюдение чрез дистанционната връзка на касовите апарати и над 200 обекта с традиционно високи обороти през активния летен туристически сезон. Данъчните внимателно следяха лятото и отчитането на приходи при провеждането на концерти, фестивали и изложения.

Заведения в Слънчев бряг с просрочени задължения към НАП се разделиха с оборотите си след прилагане на мярката изземване на средства от каси на длъжници. Тези действия се прилагат от Националната агенция за приходите и то нееднократно, към лица, които отказват доброволно да погасяват своите просрочени задължения, а същевременно осъществяват търговска дейност, която акумулира приходи. Непопулярната мярка има дисциплиниращ ефект. В Созопол пък от търговски обекти бяха иззети компютърни конфигурации с цел проследяване на паричните потоци и установяване на реалните обороти.

Иначе лято 2017 може да се похвали, че няма нито една жертва от балконинг. За сметка на това има жертва камериерка, изритана жестоко от пиян швед.


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
ИАРА се сдоби с 35 нови автомобила
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.