Царево
Лозенец ще има Морска градина с амфитеатър
TразмерT

Акцентите на Бюджет `2019 в Царево – спорт, развитие на туризма и стабилност

След 30 години чакане, градът ще има модерна спортна зала

250 000 лева отделя общината за ремонт на пътя до Бродилово

 

Георги РУСИНОВ

 

Рамката на Бюджет `2019 на Община Царево е 19 296 000 лева. Пред „Черноморски фар“ кметът инж. Георги Лапчев го определи като истински.

„Той е в тази рамка, не защото ще има в 2 милиона повече събираемост, а защото имаме преходни остатъци в резултат на това, което държавата ни дава за спортната зала, която ще строим, както и още 1 милион преходен остатък от текущия бюджет на общината. Иначе формата на бюджета е не по-различен от миналата година. Факт е, че тези пари ще бъдат усвоени предимно за капиталовите разходи. Прекрасно е, че има такъв бюджет, защото по този начин ще успеем да реализираме най-важните и значимите обекти за общината в може би следващите 20 години“, заяви той.

Споменавайки спортната зала, Лапчев акцентира, че Царево чака такава от 30 години. Освен това по думите му, общината ще продължи да изгражда и спортни площадки, от които населението има нужда. Някои ще бъдат и ремонтирани.

„Предвидили сме и немалко средства за поддръжка, тъй като доста станаха изградените съоръжения в общината. Кандидатствали сме през мерки за трансгранично сътрудничество, с което се надявам да завършим велоалеите. Ще свържем Лозенец и Царево с такава. Това е част от нашата политика“, добави градоначалникът.

 

С половин милион лева, Лозенец става бижуто в короната на общината

 

Като един от най-важните обекти в програмата, Лапчев определи изграждането на Морска градина в село Лозенец. Според него през последните години населеното място е много бързо развиващо се и то изцяло в туризма.

„Затова е крайно време да се помисли за инфраструктура – паркове, градини и озеленяване. Това е единственото, което му липсва. Предвидили сме 500 000 лева за стартирането на строежа на Морската градина. Тя ще представлява парк в Лозенец, който ще изглежда вълшебно. Ще има парк, амфитеатър, огромни пространствени зони за отдих, алеи, фонтан“, коментира още кметът на общината.

Лапчев наблегна на това, че в бюджета са предвидени средства и за завършване на ансамбъла на Царево. С новия център и паркове според него остава да се довърши и разширението на морската сцена. Градоначалникът изрази надежда, че това ще стане до началото на сезона, за да може там да се провеждат концерти.

„Сумата е по-малка от тази за Лозенец, но обектът е също толкова значим. То е силно казано амфитеатър, но е морска сцена с амфитеатрално разположение на седалките. Това е единствената сцена в морето. Мисля, че другаде няма такава. Ние я правим по-голяма през тази година. Ще бъдат направени седалките, подходите, за да се превърне в действаща такава“, обясни той.

 

Драмата с центъра в Ахтопол – чисто политическа, посочи Лапчев

 

Още един от важните обекти в програмата за 2019-а е изграждането на новия център в Ахтопол. В момента там текат процедури по подобряване на документи, за да може да бъде издадено разрешението за строеж, ще бъде избран и изпълнител.

„Има недоволство, но то идва от 4-5 човека, които за съжаление правят политика от този обект. Това е нищо друго освен 100% политика, защото това е един много значим обект, който ще доведе много дивиденти и сега опозицията се опитва да го стопира. Това не им прави чест, но е факт“, каза Лапчев.

Той допълни, че в бюджета има и много малки обекти, които ще напълнят капиталовата програма, но са също толкова значими. Това са завършването на паркинг-пространствата в Лозенец и Царево, асфалтиране на улици и нови зелени площи.

 

Със собствени средства стягат четвъртокласната пътна мрежа

 

Наболял остава и проблемът с пътя между Царево и Бродилово.

„Този проблем е от 4-5 години. Тежките машини, които строиха граничното съоръжение, преминаваха по пътя Царево-Бродилово. И въпреки че общината кандидатства и имаше прекрасен проект за този път, фактът, че не сме в Северозапада се оказа важен, за да не можем да спечелим финансиране. Близо бяхме, но не успяхме. Една точка не ни стигна, представяте ли си? Иначе щяхме да направим целия път, тъй като неговото състояние е в окаян вид“, обясни кметът на Община Царево.

Точно поради това Лапчев коментира, че общината отделя 250 000 лева за частични ремонти по него, за да се позакърпи.

„Ще има цялостни отсечки, които ще бъдат преасфалтирани, за да може жителите на Бродилово да не остават откъснати. Това е последната проблемна отсечка от четвъртокласната пътна мрежа на общината, която е в лош вид“, каза още той.

 

Варвара се сдобива с пречиствателна станция, природозащитници спъват тази в Синеморец

 

В края на разговора кметът говори и по темата с пречиствателните станции в общината. Той заяви, че наистина има нужда от повече такива, тъй като Царево била най-морската община, а за съжаление най-малко внимание било обърнато на нея.

„Въпреки че през предходния период спечелихме два водни цикъла, за тях не се намери финансиране. Много е тъжно, когато имаш спечелен проект, но не получиш финансиране. Лозенец сега попадна в големите мерки, които са на регионалното министерство. През него, или тази, или следващата година, ще има средства за разширение на пречиствателната станция в Лозенец, плюс довеждащи и отвеждащи колектори. През тези проекти на държавата ще се допълни и пречиствателната станция в Царево“, уточни той.

Лапчев добави още, че със собствени средства общината е направил два проекта за пречиствателни станции и във Варвара и Синеморец.

„За Варвара някак си успяхме да се вмъкнем в агломерацията на населеното място и отговорихме на ОУП и не би било проблем да кандидатстваме по ПУДООС. В Синеморец ситуацията е по-различна. И за там имаме готов проект, но там стигаме до ситуацията ОУП, тъй като територията, в която трябва да бъде построена тази пречиствателна станция представлява природен парк“, каза кметът и уточни, че въпреки че в природен парк може да се строи, за да може главният архитект да издаде виза, имотът трябва да бъде частна общинска собственост.

„В момента тя е публична, но това не е проблем с решение на Общинския съвет да се промени статутът й. Това, че е в природен парк се явява пречка, тъй като министерството по екология трябва да даде разрешение, а това означава да се изключи територия от парка, което на практика се превръща в кауза пердута. Не, че е страшно, но някой като чуе, че се изключва територия от парка, без да пита дали е правилно, или не, излиза на паветата и почва да крещи срещу правителството. Ситуацията е безумно усложнена. Затова не можем да стартираме процедури и чакаме одобрение на ОУП. Такава е ситуацията и в Ахтопол. Това продължава да е препъни-камъкът в бъдещото развитие на общината“, завърши градоначалникът.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Иде време за Рибния фест в Царево
Започна дългоочакваният ремонт на пътя Царево - Бродилово
Мъж издъхна в базата на ДКТ-Враца в Ахтопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.