Бизнес
Лозари се сдружават в регионална организация
TразмерT

Дона МИТЕВА

Лозарите от Руенско и Сунгурларско ще правят свое сдружение. Намерението съобщи Селим Иса, който е един от дейните собственици на лозя и овощни градини в този район и е бивш шеф на областната служба „Земеделие“.

„От миналата година лозарите драстично сме закъсали и положението става още по-лошо. Тази година правихме няколко срещи преди гроздобера, а и по време на него. Заедно с винарите имаме две изпратени писма до Министерството на земеделието, горите и храните и до министър-председателя Бойко Борисов. Обратна връзка на този етап нямаме. Нищо не се променя. Затова сме решили като зърнопроизводителите да направим своя регионална, а след това и национална организация на лозарите. Така, като сме сдружени, дано да чуят проблемите ни и да се вземат адекватни мерки“, коментира Селим Иса.

Той припомни, че искането, конкретно на лозарите, е да има обвързано плащане в размер на 250 лева на декар за произведена и продадена продукция от грозде. „Румъния дава на своите лозари около 180 евро на декар, Испания, Франция – също плащат. А ние не получаваме нищо и не сме равнопоставени на пазара. С изкупната цена от 0.45 – 0.50 лв. на килограм грозде от добър сорт ние едва можем да покрием харчовете си, и то не във всички случаи. Печалба няма как да реализираме, а съответно не можем и да развиваме лозарството“, категоричен е Иса. Затова и настояването на хората от лозарския бранш е поне половината от разходите им да се поемат от субсидия, така че те да могат да реализират минимална печалба и да развиват сектора.

„Така хората ще излязат от сивия сектор и държавата ще си прибере една голяма част и от онова, което е разходила, за да ни подпомогне“, категоричен е лозарят.

Проблемът е в това, че в момента се разглежда бюджетът за следващата година, а в него до този момент няма предвидена нито една стотинка за субсидиране на лозарите, нито за винарите.

Сн.  Lfzari- pomorie   На поредната среща на лозарите и винарите в Поморие присъстваха зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов, инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Лидия Станкова, директор на областната земеделска служба, Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас, депутати и много лозари от региона.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В ход е изграждането на Промишлена зона Юг
Слагат на тезгяха тузарски комплекс край Несебър
През ноември 2019: Най-много руснаци са преспали в местата за настаняване в бургаско
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.