Регион
Ловците ядосани на Агенция по храните
TразмерT

Дона МИТЕВА

Отговорът на Българската агенция по храните, във връзка със сигнала на секретаря на ЛРД „Лебед“ Невен Каравасилев за безстопанственото отглеждане на полудиви прасета от породата „Източнобалканска полудива свиня“ в Странджа е неудовлетворяващ. Това заяви по темата вносителят на сигнала за „Черноморски фар“.

За ескалиращите парадокси  в общините Малко Търново и Созопол, където се отглеждат прасета от породата „Източнобалканска полудива свиня“, ловджията алармира от много време. Битката с безстопанственото пускане на животните и щетите, които те нанасят, датира от 2015-а година. Преди коледните и новогодишни празници бяха изпратени  две писма – до министъра на земеделието и храните и до директора на БАБХ. Те касаят именно този проблем и се настоява да бъде изпълнена съществуващата наредба за отглеждането на тази порода, където ясно е разписано как става това. „Положението вече е нетърпимо, доказват го и последните случаи. От 2015-а година настояваме да се въведе ред при отглеждането на тази порода животни“, категоричен е Каравасилев, акцентирайки върху това, че непрекъснато се създават конфликтни ситуации, засягащи не само ловците, но и местното население.

Отговорът, който е получен преди дни от страна на БАБХ е, че е извършена проверка и не са установени нарушения. „Този отговор не ме удовлетворява, защото в съботата, която отмина, такива прасета са разкъсали ловно куче на дружинката в Крушевец. А в писмото се отговаря, че в Крушевец няма такива прасета. Къде е истината?

Хубавото е, че вследствие на сигналите ни и до областния управител на Бургаска област, се очаква да бъде създадена работна група, която да се запознае с проблема и да го отстрани на местно ниво“, коментира Каравасилев. Той самият е изумен как експертите не са видели въпросните животни, при положение, че те дори се разхождат необезпокоявани по мегданите на селата.

Ловците истински се надяват този проблем да бъде решен, защото не са редки претенциите на собствениците на тези свине за заплащане на обезщетения при случаен обстрел на такова животно. Голям е и рискът да се стигне до нещастен случай при стрелба, при положение, че въпросните животни се разхождат неограничено и в ловните полета дори в дни, когато там има организирани излети. „Никой не знае има ли човек, който е с тях или няма“, оплакват се ловците.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол
Корнелия Нинова оттегли оставката си
БСП решава днес на конгрес дали ще приеме оставката на Нинова
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.