Регион
Ловците тръгват групово за дива свиня, търсят се фризери
TразмерT

Дона МИТЕВА

Заповед на министъра на земеделието Десислава Танева минимизира площите, забранени за лов.  В събота и неделя над 1 650 ловци от областта имат възможност да излязат по ловните полета за откриване на сезона за груповия лов за дива свиня.

Заповедта е от сряда и намалява първата зона от 200 квадратни километра, на три квадратни километра около мястото на откриване на болестта Африканска чума по свинете. В бургаско  няма място, където ловът няма да бъде открит.

 Изискванията за биосигурност продължават да са високи. „От ЛРД „Лебед“ сме осигурили дезифектанти на всички дружинки, обяснили сме какво трябва  да се прави. Пробите за АЧС се вземат от ловците на място и в първия възможен момент се отчитат в Държавните горски стопанства по местоловуване“, обясни Невен Каравасилев, секретар на дружеството. 

По негови думи при индивидуален лов до момента са отстреляни в сдружението 56 прасета и пробите взети от тях, не показват наличие на коварното заболяване Африканска чума по свинете.

Във връзка със започващия групов лов има изискване от  за осигуряване на  фризери, в които да се съхраняват прасетата докато излезе резултата от пробата за липсата на АЧС.  Наред с изискването за загробване на вътрешностите на животните на труднодостъпни места и пренасянето  на месото по начин, който не допуска разливане на течности, животното трябва да бъде транспортиране до съответния хладилник или фризер за съхранение.

„Такива фризери имаме на 2 -3 места, които са не достатъчи. При един ловен излет, ако тенденцията от миналата година се запази, се отстрелват средно между 10 и15 прасета. За  двата дни означава, че техният брой ще достига до 30 за сдружението. Ако пробите излизат за ден – два, нещата могат да се случват с наличните фризери. От практиката обаче знаем, че пробите се бавят със седмици, а и месеци. В такава ситуация няма как  и къде да се съхраняват убитите прасета“, обясни Каравасилев.

Опита на други страни показва, че от държавите са осигурявали плюсови камери /4-6 градуса температура/, където ловците да съхраняват отстреляните животни.  „Ние нямаме ангажимент към държавата да имаме фризери. Нямаме и финансова възможност да купим или наемем такива“, подчертава Каравасилев, допълвайки, че никъде в договорите и в Закона за лова не съществува такава клауза.

Като начало интересът към груповия лов, в началото на сезона, не е толкова голям и ловците се надяват да се справят със съхранението на отстреляните животни. Големият интерес идва в студените месеци  ноември, декември и януари, когато времето е подходящо за лов.

„На първо време ще се справим с изискването за съхранение на месото, но през студените месеци, когато са същинските ловни дни, тогава нямаме как да отреагираме адеквано на изискването, ако резултатите не излизат бързо“, допълва Каравасилев.

Или държавата да съдейства за осигуряване на камери, където да се съхраняват отстреляните животни или пробите да излизат бързо – това са двата варианта за гладко протичане на груповия лов на дива свиня този сезон.

В заповедта на министър Танева е предвидена възможност при желание от страна на ловците и при достатъчна ловна площ да има още един ден в седмицата предвиден за групов лов. Със сигурност доста дружинки ще се възползват от тази възможност в активния сезон.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Обзор се преклониха пред Апостола
Наградиха младеж от Малко Търново, върнал чанта с пари и документи
Промениха статута на терен в Карнобат
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.