Крими
Лентяи тормозят бащи и дядовци за пари
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

215 души, жертви на домашно насилие, са потърсили помощ при Център за превенция на насилието и престъпността в Бургас. Това съобщиха от асоциация „Деметра“, които провеждат редица кампании във връзка с международната инициатива „16 дни против насилието“, обхванала повече от 130 държави.

Валентина Станкова от „Деметра“ разкри, че от всички 215 жалбоподатели 89% (192) от тях са жени. Предни годините бройката им е била по-голяма, над 90%, уточни тя. Забелязва се обаче и друга тенденция през последните 1-2 години – възрастни мъже да стават все по-често жертви на домашно насилие. Това, по думите на Станкова, се случва с цел извличането на материални блага, като усвояване на пенсия или взимането на имоти.

Валентина Станкова (в средата)

„За съжаление доста от младежите на възраст 20 - 25 години не работят, немалко от тях имат проблеми с алкохола или наркотиците и затова гледат на своите бащи или дядовци като на хора, от които да извличат финансови блага“, каза още тя.

Неприятното е, че с възрастните мъже се работи най-трудно, защото те споделят за тормоза върху тях, но чисто юридически не се задействат нещата.

„Това спира процеса на нашата помощ. Искаме да мотивираме тази група от хора да дават гласност на този проблем. При тях има едно изградено чувство на срам, за всичко това, което им се случва, и никой от техните близки, роднини и приятели не трябва да разбира и затова не им споделят“, допълва Валентина Станкова.

Предстои да бъдат проведени още събития във връзка с тазгодишната кампания, чийто наслов е „Спрете насилието във връзките. Насилието не е любов!“. На 5 декември ще се състои Ден на отворените врати в Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие „Вселена“. Пет дни след това (на 10 декември) е организира и кръгла маса на тема: „Предизвикателства, свързани с оказването на подкрепа на пострадалите от насилие“. На нея ще присъстват всички институции и организации, имащи отношение към социалния проблем. Община Бургас, съвместно със „Зонта клуб“ за пореден път бяха част от инициативата срещу домашното насилие, като в понеделник сградата на Общината бе оцветена в оранжево. И тази година кампанията бе подкрепена от много известни личности на морския град, като сред тях бе и бургазлийката Яна Коджейкова, носителка на титлата „Мисис Бургас“, която е избрала проблема с домашното насилие за своя кауза.

Младите жертви си търсят правата

7% процента от жертвите на домашно насилие в Бургаска област са на възраст до 25 години, което е повече, в сравнение с 2018 година.

„Приемаме обаче завишаването на бройката като нещо положително. Това означава, че не случаите са нараснали, а че повече хора вече търсят съдействие. „Това е факт, благодарение и на медиите, защото много започна да се говори на тази тема. Хората разбраха, че това не е домашен проблем, който трябва да се премълчава. Младите жени, които са потърпевши, си търсят правата, което е похвално“, отбеляза още Станкова.

Най-голям брой оплаквания за домашно насилие идват от представителките на нежния пол, които са във възрастова група 25 до 50 години. Те обхващат цели 61% от общата статистика, докато жените над 50 години, подали сигнал до „Деметра“, са 32%

Потърпевшите нямат ясно изразен профил, най-често са хора със средно образование

Жертва на домашно насилие може да стане всяка една жена, без значение от нейното образование и професия. Разбивката сочи, че по 2% от тях са неграмотни, толкова са и тези с начално образование. 11% са дамите с основно образование, а най-много са тези със редно – 51%. Доста висок е процентът и на жертвите-висшистки – 30%.

Стокхолмският синдром – основна пречка за справяне с проблема

Стокхолмският синдром при потърпевшите жени е най-голяма пречка за справяне с проблема „домашно насилие“, коментира Валентина Станкова.

„За съжаление при тази работа има едно сериозно предизвикателство пред нас – да успеем да убедим пострадалите да проведат психологическо консултиране, което е изключително важно за тяхната социална рехабилитация и справянето с проблема. Това ще им помогне да не попаднат впоследствие в подобни връзки и да разпознаят насилника“, разкри тя.

Програмата за пострадалите е безплатна, но те не я разпознават като нещо, което може да им помогне да се възстановят. Тези, които провеждат терапия, успяват да се отскубнат от тези отношения, посочват от асоциация „Деметра“.

„Жените, които не се възползват, се връщат отново при насилниците си и там ние не можем да помогнем. Тяхната самооценка е ниска, не разпознават насилието, имат нужда от среща със специалисти, за да се справят с т. нар „Стокхолмски синдром“, който ги държи при човека, упражняващ тормоз над тях. Този синдром трябва да се лекува, иска по-специално отношение. Докато това не се случи – тя (жертвата) не може да излезе от този проблем. Има 10% процента от нежния пол, които са били наши клиентки преди и отново са ни посетили. Най-вероятно пак ще дойдат при нас. Това ни демотивира, защото полагаме усилия пострадалата да се отскубне, а тя не взима необходимите мерки за решаване на проблема.

Насилници „отвличат“ жертвите си обратно при тях

Не липсват и случаи, в които насилниците да „отвличат“ жертвите си, с цел да ги върнат отново при тях. Това сподели Искра Белчева, директор на Кризисния център за деца и лица жертви на насилие и трафик. По нейни думи е имало няколко ситуации, в които агресорите да са идвали въоръжени в техния център, като са извеждали жертвата, заедно със себе си.

„Има тенденция жертвите да са майки на малки деца. Обикновено жертвата решава да направи второ или трето дете с идеята, че всичко в семейството ще се подобри. Това е огромна грешка“, категорична е Белчева.

В пресконференцията се включи и психологът Георги Янев, който води програмата към промяна на извършителите на домашно насилие. Той съобщи, че от Районен съд-Бургас има издадени 40 заповеди на хора, които трябва да се включат към въпросната програма. Процесът продължава 6 месеца, в които се провеждат 24 срещи с цел преформулиране на агресивното поведение. Почти всички от проявилите домашно насилие се отзовават, като Янев не скри, че изпитват сериозни трудности при стартирането на работа с насилниците.

„Те са осъдени на тази мярка и не проявяват желание да посещават Центъра, за да се включат към програмата. Все пак по един или друг начин успяваме да стартираме професионално. работим върху намаляване нивата на агресия. Самите насилници не идват доброволно при нас, а приемат мярката като наказание, което наистина затруднява стартирането на промяната. Въпреки това имаме доста положителни резултати. Основната ни цел е да научим самите насилници да се държат адекватно с жертвите и околните. За нас е изключително важно да помогнем поне на един човек. Радващо е и се гордеем, че помагаме на доста повече хора“, отбеляза психологът.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Синеморец мъж задигна от свой съселянин пари и ракия
Заловиха младежи, откраднали хладилника на жена в Дебелт
Българин е жестоко убит в Лондон
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.