Спорт
Легендата на ЦСКА Аспрарух Никодимов представи в Бургас автобиографията си
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Легендата на ЦСКА и българския футбол Аспарух Никодимов - Паро представи в Бургас своята автобиографична книга. Тя се казва “С ЦСКА в сърцето” и излезе на пазара през пролетта тази година. Никодимов разкри кой го е провокирал да я напише.

“Моите две дъщери ме подтикваха дълги години за издаването на книгата. Единственото ми условие бе тя да не се разтяга много, да няма много статистика, за да не бъде отегчителна за читателите. Когато я прочетох си припомних много неща. Имало е смисъл да се направи”, заяви още Паро.

Освен тази причина легендарният футболист и треньор е искал да напише книгата, за да видят сегашните млади футболисти в ЦСКА, че едно време също се е играел бърз и качествен футбол.

“Знам какво е тяхното мнение, но пък аз знам как да им отговарям. Казвам им, че такива като тях могат само да ми носят обувките. Когато цифрите говорят, няма какво повече да се коментира”, каза през усмивка Никодимов.

Той иска още чрез “С ЦСКА в сърцето” младите да разберат, че “армейския” клуб го е имало и преди тях и ако могат те да си извадят необходимите поуки. Според него сегашните играчи гледат повече материалното, което по думите му е много жалко.

“Аз като станах треньор им казах на играчите – недейте да мислите за тези неща. Първо трябва да се изградите като хора и футболисти, а после сами ще ви потърсят.”

Легендата на “червените” коментира и моментната ситуация в ЦСКА и по-специално работата на треньора Ел Маестро.

“Лошото е, че в България бързо даваме оценка на нещата. Може да е добър треньор, но когато нямаш една добра основа и не си вътре в нещата, е много трудно да се приспособиш. За един чужденец е по-сложно да разбере нашата народопсихология, защото тук всеки я разбира тази игра и дава акъл.

От друга страна Ел Маестро няма опит. Когато аз станах треньор в ЦСКА също бях неопитен, но бях израснал в този клуб и познавах всички. Според мен той малко по-бавно взима решенията, още се колебае, но това е нормално. Крайната оценка за един треньор се дава на края на сезона, когато се тегли чертата”, категоричен е Никодимов.

На събитието, което се проведе в заседателната зала на община Бургас, присъстваха още издателят на книгата Кирил Войнов, бургазлията Цветан Дерменджиев, който е един от хората, които са писали по нея, Руска Бояджиева, зам.кмет по околна среда и европейски политики и д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване, спорт и социални дейности.

Д-р Мануелян съобщи, че с нетърпение очаква да прочете книгата.

“Първо, защото и аз съм свидетел на развитието на футбола, когато Аспарух Никодимов играеше. Той много добре каза, че нещата в момента доста се различават, в сравнение с едно време. Тогава футболът беше религия, а сега е бизнес. А може би истината трябва да е някъде по средата.”

Накрая на срещата Никодимов се разписа на футболна топка, както и на своята книга, които са специален подарък от него за кмета на Бургас Димитър Николов. От своя страна община Бургас също връчи подарък на Паро.

Аспарух Никодимов бе в морския град по покана на местния фен клуб на ЦСКА “Перспектива”.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Охранителна фирма спечели благотворителния полицейски турнир в Бургас
Рекорден брой участници на полумаратона „Атанасовско езеро“ тази година
Румен Димов - изпълнителен директор на ФК „Созопол“: Не гоним на всяка цена класиране във Втора лига
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.