Руен
Лавандулата навлиза в Руенско
TразмерT

Дона МИТЕВА

В Руенско земеделието не върви, жалват се местните. Не вървят нещата с плодовете и гроздето – търсят се алтернативни култури. Мнозина пробват с лавандулата.

Дори един оптимист се е заразил от идеята в Родопите, където започнаха да отглеждат минзухар за добив на шафран. Бързо обаче се е отказал от минзухара. „Може да има единици, но масово не съм чул да гледат минзухар“, категоричен е бившият директор на Областната служба по земеделие Селим Иса, който се е отдал на земеделие в този край. Той знае, че е имало човек, който се е опитал и се е отказал заради това, че е много трудоемко и добива на шафран изисква много работна ръка. „Минзухарът за шафран в Родопите е алтернатива на тютюна, тук при нас в Руенско, тютюн не се сее от доста години“, обяснява той. Докато с лавандула има семейства, които се занимават, допълва Иса, подчертавайки, че той самият не е засял от тази етерично-маслена култура.

Фактът, че има дестилерии, е достатъчно красноречив, че има и производство в района. Една от големите и модерни дестилерии е в Просеник.

Лавандулата е за надморска височина  300 – 400 – 500 метра, тогава  маслото й е най-качествено. „Сега хабим площи заради субсидиите. За агроекология се дават допълнително средства. От няколко години цената на лавандуловото масло е друга. Преди 10-15 години тя бе много по-ниска. Сега скочи до небето. Може да се изкарат от 1000 до 2000 лева чиста печалба от декар“, казва Иса.

Производството на лавандула е най-рентабилното сред всички познати култури. Инвестират се минимум средства, а сравнено с другите култури се получава максимум печалба.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Руен обучават камериерки
Укрепват свлачище в Руенско
Борисов към Исмаил Осман: Ще подсетя АПИ за пътя Айтос-Провадия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.