Бургас
Лабораторията за въздух ще го измерва на 5 точки в града целогодишно
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Независимата лаборатория, с която общината трябва да сключи договор за мониторинг на въздуха в града, ще измерва показателите му на 5 точки в Бургас и целогодишно. Това заяви заместник-кметът Руска Бояджиева в отговор на гражданин, който пожела малко повече информация.

„Тук ще става въпрос не само за мониторинг на качеството на въздуха, а за мониторинг, който да е представителен за цялата територия на града, т.е. на няколко места едновременно. Ние смятаме, че той трябва да е целогодишен, защото качеството на въздуха се влияе от много фактори, сред които и сезонността. Ще предложим минимум 5 точки за целогодишно и постоянно измерване в града. Това са места, които ние сме преценили спрямо опита ни и сигнали на гражданите. Няма как да покрием целия град с датчици“, обясни тя.

Бояджиева добави, че друг много важен момент в цялата работа е да се намери и кой компетентно да разчете данните след това.

„Ще се търсят и необичайните замърсители. Освен това ще става въпрос и за това да се направи компетентен анализ и оценка на риска. Ние и сега имаме постоянни станции в Долно Езерово и Меден рудник и един OPSIS в Лазур, но те измерват замърсяването с фини прахови частици. Очевидно гражданите се оплакват от други замърсители, които ние трябва да идентифицираме. Трябва да намерим и някой компетентен, който да каже в резултат на измерванията дали има, или няма риск за човешкото здраве“, коментира още тя.

Заместник-кметът каза и че ще е най-добре лабораторията, която се избере да е с възможност за разчитане на данните след това. В момента общината изготвя техническо задание за избора на такава лаборатория. Помагат им експерти от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Бояджиева изрази желание във втората половина на 2019-а фирмата да е вече избрана и да започне работа. С решение на ОбС-Бургас пък до 31 март трябва да бъде обявена обществената поръчка за избора на независима лаборатория.

Гражданин пожела повече информация за лабораторията и попита Бояджиева дали общината предвижда работа с доброволци. Тя отговори, че такъв проект вече има в Европа, който включва и България. Това са хора, които измерват чистотата на въздуха с дрегери.

„Аз я разглеждам постоянно платформата. В Бургас са 4-5 такива дрегера, но най-много са в София. Общината е отворена към едно такова партньорство. Единственият проблем, който не е малък, е калибрирането и надеждността на информацията, които тези дрегери предоставят. И ще Ви дам пример. Тези дни наблюдавах платформата и един от дрегерите, който е в „Братя Миладинови“, освен че показва нивото на ФПЧ, мери и температурата – показваше 17 градуса. Количеството ФПЧ показваше 340 микрограма, което веднага ме навежда на мисълта, че е поставен на комин. Лошо няма, но трябва да си даваме сметка, че това не е шега работа. Ако създаваме такава мрежа, то тя трябва да се подчинява на определени правила – да успеем да я съвместим с нормативната база“, поясни тя.

Иначе в края на разговора заместник-кметът отправи покана към младежа, както и към негови евентуални съмишленици за разговор с администрацията.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
След сигнал на „Черноморски фар“: Пуснаха водната мъгла по „Богориди“
Спортният елит на Бургас се сбогува с Владо Стоянов
Етажните паркинги изместиха идеята за буферните в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.