Любопитно
Култ към конника ражда Свети Георги
TразмерT

Коленето на агне за Гергьовден е прието от езическите вярвания

 

Георги РУСИНОВ

 

В самото си зараждане християнството, проповядвано от Иисус и апостолите му, е била една много чиста идея, подчинена на философията. С разпространяването на религията обаче векове по-късно голяма част от езическите вярвания и обичаи са внедрени в новата доктрина.

Историкът и уредник в Историческия музей на Бургас Иванка Делева обяснява този феномен с по-лесното приемане на нова религия. Такъв е и случаят с появата на един от най-почитаните християнски светци Свети Георги. Може би малко хора са се замисляли и знаят, че всъщност тракийският конник Херос е първоизточникът на обичания ни светец. Той винаги е изобразяван на бял кон, който се движи надясно, а Свети Георги пробожда с копие змей.

„Тази иконография не е случайно избрана. Има много дълбока символика. Предполага се, че още от древни времена всички индоевропейски народи са имали такова вярване, в което героят е на кон и е изобразяван върху плочки. При траките това е образът на Херос или героят, който се бори срещу злото. Изобразена е вечната битка между светлината и мрака. Свети Георги е придобил това символично значение на спасител и борец срещу злото и той е символът на доброто, а змеят - символът на злите сили“, обяснява Делева.

Тя разказва, че всичко, идващо от този древен култ към конника се прехвърля на Балканите от Мала Азия, а от нашия полуостров кръстоносците го отнасят и до Западна Европа. Делева споделя, че в иконографията на светеца понякога са изобразявани и царска дъщеря, както и младеж, който стои на седлото зад Свети Георги.

Че светецът е един от най-почитаните в християнския свят говори и ротондата „Свети Георги“ в София. Тя е един от най-старите храмове, посвените на него – още от 4-ти век, когато християнството е сравнително млада религия.

„В Поморие има манастир „Свети Георги“ с голяма и красива храмова икона, която много се почита“, пояснява историкът.

Името на светеца е известно, че произлиза от гръцки. „Гео“ означава „земя“, а „ерго“ – „работя“.

„Затова той е покровител и на земеделците, скотовъдците и овцевъдите. В много държави го имат като свой патрон наред със Свети Никола и Свети Димитър“, добавя тя.

Още един пример за приемственост на езически обичаи в християнството е традицията на Гергьовден да се коли агне. В древността сред езичниците жертвоприношението на животни е било обичайна религиозна практика. В християнството това не се допуска, защото е повече миролюбива религия. Според Делева обаче в случая това се приема като компромис.

„Тези жертвоприношения са заимствани, защото ако категорично всичко се промени и се откажат някои от старите обичаи на хората, много по-трудно би била възприета новата религия. Популярна е тази традиция особено у нас. Народът казва: „Хубав ден е Великден, още по-хубав е Гергьовден“. Свързва се и с пролетта и възраждащото се начало“, казва още уредникът.

В Регионалния исторически музей има една единствена икона на Свети Георги, която е реставрирана преди да стане един от експонатите.

„Тя е от царския ред на иконостаса. Това означава, че е от големите икони, които задължително присъстват във всеки един храм. Свети Георги е един от най-почитаните светци в православието и католицизма и във всеки храм присъства негова икона и е задължителна. Нашата икона като датировка е от края на 19-и век, от 1874-а година. От Тревненската художествена школа е, като около главата на светеца има направен метален обков като ореол“, обяснява Делева.

Иконата на светеца може да бъде видяна в експозицията на музея. В нея доста от иконите са спасявани от разрушени храмове, или предадени от полицията след като са отнемани от иманяри.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Имен ден празнуват всички, чието име значи "измолен от Бога"
Днес е Денят на морските фарове
Шефът на ИАРА облече потури
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.