Регион
Кой трябва да се притеснява от Слави Трифонов в политиката
TразмерT

Доверие от 39% и 41% недоверие, това сочат данните на „Галъп” за Слави Трифонов преди старта на политическата му кариера, обявен тази седмица.

„Това е добре за него. В България обикновено недоверието е по-високо за всички политически фигури”, коментира пред NOVA социологът от „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

„Когато влезеш в политиката, започват да гледат на теб по съвсем друг начин и това доверие започва да се харчи”, поясни експертът.

„Данните за доверието за Слави Трифонов на този етап са сравнително добри. А назад във времето са били и по-добри, което означава, че като че ли г-н Трифонов малко изтърва момента”, посочи социологът. „В същото време явно си е направил сметка, че и традиционните партии са в упадък. Утре може да се окаже, че той става диспечер в политическия процес. Тоест може да балансира и от него да зависи кой да е на власт”.  

„Кой трябва да започне да се притеснява? Разбира се, че протестните, популистките и патриотичните формации”, заяви Симеонов.

„Като гледаме назад във времето, проучванията за Слави Трифонов показват, че най-големият му резерв са млади, протестно настроени хора, които биха гласували за пръв път. Това е добра новина, защото има нова енергия. Това е и лоша новина, защото този тип избиратели са много непостоянни”, посочи социологът.

„Разбира се и БСП трябва да се притесняват, защото г-н Трифонов може да им отнеме донякъде монопола върху протестното и наказателното гласуване”, смята Първан Симеонов.

Според него хората, които харесват „ярката, харизматичната фигура”, пък могат да станат обект на спор между партията на Трифонов, ГЕРБ и няколко други формации.

„Това, което се вижда досега е, че на няколко пъти, волно или неволно, „Шоуто на Слави” и Борисов си подадоха леко топката”, подчерта социологът.

„Факт е обаче, че г-н Трифонов се опитва да изгради образ на човек, който е равно отдалечен от всички политически сектори. В този смисъл, ако някой си мисли, че той ще бъде удобен партньор или патерица, струва ми се, че се лъже. Това, което виждам у г-н Трифонов като политическо позициониране, е опит за равна дистанция. Да видим дали ще успее”, подчерта Първан Симеонов.

„Това, което той пропагандира, се харесва, няма спор. И не е изключено г-н Трифонов да продължи да налага част от този свой дневен ред”, заяви социологът.

„ГЕРБ имат интерес понякога да се опитват да изпускат клапана на общественото напрежение, през един такъв контролиран протест, който се опитват да опитомяват. С г-н Трифонов това ми изглежда трудно”, заяви Симеонов.

„Неговият проект не е за местните избори”, смята социологът. „Той едва ли ще влезе в лично качество. Вероятно ще държи да запази ролята на рефер и страничен наблюдател в политиката. Така се е държал и досега. Вероятно ще остане в подобна роля”, прогнозира социологът.

„Най-опасно за проекта на г-н Трифонов е да не надценят възможностите си, защото подобни проекти вече са виждани в България. Вярвам, че са измислили нещо, с което да са различни”, счита Първан Симеонов.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Румен Христов, управител на „М-Бус”: Един месец ще протестираме символично, ако няма промяна, спираме автобусите си
Отбелязваме Международния ден за правата на човека
Освободиха още един от „Несебърската сага“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.